Pet ključnih činjenica koje Visoki prekršajni sud treba znati o HOS-u i njegovu znakovlju

Pero Kovačević

Piše: Pero Kovačević

Ovu kolumnu pišem na traženje mojih prijatelja bojovnika HOS-a, a vezano na očekivanje stajališta vijeća 25 sudaca Visokog prekršajnog suda. Opravdano se pribojavaju da bi vijeće moglo donijeti političke ili osobno motivirano stajalište pod pritiskom sličnu nezakonitoj presudi vijeća suca Siniše Senjanovića Visokog prekršajnog suda po kojoj je “Za dom spremni“ na početku pjesme “Bojna Čavoglave“ Marka Perkovića Thompsona nezakonit.

Stoga sam pozvan pravno, činjenično, ustavnopravno i povijesno podučiti sudca Sinišu Senjanovića i njegovo vijeće i javnost koja ga podržava i kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje. Pozvan ponovno podsjeti javnost što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:

1. Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a; 2. Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju ju sam ja napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH; 3. Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službovnika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH; 4. U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a(1996.); 5. Grb Udruga HOS-a odobrile su službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.

Prema tome, nema mjesta za tvrdnje i insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva. Govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskog rata, sa stajališta Drugog svjetskog rata, nije niti povijesno prihvatljivo. Pozdrav ‘Za dom spremni’ doživio je u Domovinskom ratu drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički!

Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Agresori su u Domovinskom ratu ubijali civile sa crvenom petokrakom i kokardom na kapi. Povijest ne počinje i ne završava na Drugom svjetskom ratu. Barem ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu od srpsko-crnogorske fašističke agresije i to razdoblje bi se konačno trebalo vrednovati u povijesti. U Domovinskom ratu, zauvijek je obranjena neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je, nema važnijeg povijesnog razdoblja. Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav ‘Za dom spremni’. Senjanoviću, od pozdrava „Za dom spremni”četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu, jel to možda pozadina presude? Očito je da bi mnogi rado zabranili ratni stijeg bojovnika HOS-a, službeno odobreni stijeg u Domovinskom ratu.