Pet fakulteta i Ministarstvo poljoprivrede kreću u komasaciju zemljišta

Tomislav Panenić - Tugomir Majdak Izvor: D.Prša/Nacionalno

Odbor za poljoprivredu danas je održao raspravu o potrebnim aktivnostima i nužnim prilagodbama zakonskog okvira za provođenje komasacija usklađenog s trenutnim potrebama i stanjem poljoprivrednog i šumskog zemljišta u Republici Hrvatskoj.

U radu sjednice sudjelovali su među inima, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija, Ministarstva državne imovine, Geodetskog fakulteta, Agronomskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Pravnog fakulteta, Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Državne geodetske uprave, Agencije za poljoprivredno zemljište, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske poljoprivredne komore, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave….

Prije same sjednice predsjednik Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak dali su izjave za medije.

Sama inicijativa je potaknuta od strane pet fakulteta iz Zagreba koji su iskazali želju i namjeru s kojima bi se ubrzali postupci koji bi doveli do izmjena legistrative a koja se odnosi na komasaciju i da možemo dosadašnje ne postupanje, koje je bilo radi složenosti i procedura možemo ubrzati sve sa ciljem da se komasacija shvati kao postupak za unaprjeđenje stanja u poljoprivredi, stanja u ruralnom prostoru ali isto tako i za povlačenje sredstava koje nam kroz mjeru 4-3-2 stoje na raspolaganju, kazao je Tomislav Panenić predsjednik Saborskog odbora za poljoprivredu.

Dodao je da su preduvjeti za to legistrativa koja je funkcionalna, donošenje višegodišnjih i godišnjih planova i da će i današnja rasprava doprinijeti da vrlo brzo imamo i prijedloge koje bi resorno ministarstvo uvažilo i time omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da postanu što konkurentniji u budućem vremenu.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak kazao je da je komasacija potreban zahvat u poljoprivredi, pogotovo kako bi se unaprijedila konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, ali i realizirao sigurniji dohodak poljoprivrednika u RH. Posljednji zahvat je bio krajem 80-tih godina službeno proveden.

„Ministarstvo poljoprivrede je ocijenilo da postojeći zakon o komasaciji, koji je donesen 2015. godine nije funkcionalan i ne može dati planirane rezultate. U prilog tome govore i analize pilot projekata koji su zamišljeni 2015. godine. Temeljem istih Ministarstvo poljoprivrede priprema izmjene postojećeg zakona o komasaciji. U okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj nije definiran potreban opseg troškova koji bi omogućio pripremu za komasaciju i tu nam također predstoji u narednom razdoblju dogovoriti s Europskom komisijom što bolju „omotnicu“ – kazao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Posebno je naglasio da je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu podloga za bolje okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, ali i stvaranje tržišta poljoprivrednog zemljišta u RH, a što može samo pozitivno utjecati na buduće aktivnosti oko komasacije.

Generalni stav predsjednika Saborskog odbora za poljoprivredu Tomislava Panenića i državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka je da su na terenu u stvari poljoprivredni proizvođači koji razumijevaju ali i traže potporu u ovome djelu, a na Saboru i Ministarstvu je da ovakve inicijative ubrzaju.