Pero Kovačević u razgovoru za Nacionalno.hr ponudio stručnu pomoć u slučaju ‘Ovčara’

Pero Kovačević

Piše: Vedran Morin

Stravičan pokolj koji se dogodio u noći s 20. na 21. studenoga 1991. na Ovčari (tada je to bila farma 5 km udaljena od grada Vukovara), bio je ratni zločin kojega su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi tijekom srpske okupacije Vukovara, kada je ubijeno između 255 i 264 civila te vojnika. Ubijeni su većinom bili Hrvati, koji su, dok su još uglavnom tada bili pacijenti, deportirani iz vukovarske bolnice, odvezeni u logor te potom smaknuti u divljini.

U rujnu i listopadu 1996. započela je ekshumacija iz masovne grobnice koja je trajala 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela ubijenih osoba u dobi od 16 do 72 godine. Za 60-ak osoba se još traga, vode se kao nestali, ali je njihova sudbina izvjesna. No, iako je prošlo punih 27 godina, još uvijek se na slobodi nalazi veliki broj krvnika s Ovčare, a ono što javnost dodatno sablažnjava u posljednje vrijeme su, blago rečeno, neke čudne aktivnosti oko toga slučaja. Stoga smo za komentar u vezi posljednjih događanja upitali istaknutoga pravnika Peru Kovačevića, počevši najprije s prosvjedom u Vukovaru kojega je organizirao tamošnji gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Kovačević za portal navodi kako je taj prosvjed nesumnjivo polučio svoj cilj unatoč, kako tvrdi, velikom trudu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, njegovih ministara, vodstva HDZ-a i medija da pod svaku cijenu opstruiraju održavanje prosvjeda.

“Imali su u tome pomoć ne samo medija, već i nekih braniteljskih udruga poput HVIDRA-e, Hrvatskoga generalskog zbora i drugih predvođenih Josipom Đakićem i Pavlom Miljavcem. Oni su samu najavu održavanja prosvjeda doživjeli kao udar na Vladu Andreja Plenkovića, vodstvo HDZ-a”, ističe Pero Kovačević, te podsjeća na pritisak koji su radili na vukovarskoga gradonačelnika.

“Mnogima je nakon najave održavanja prosvjeda u Vukovaru glavna tema bila: Tko stoji iza prosvjeda, počevši od Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića, Branimira Glavaša i niza drugih poput ‘premudrog’ Josipa Đakića i Pavla Miljavca. Odmah sam im javno poručio da nije bitno tko stoji iza organiziranja prosvjeda u Vukovaru – bitno je tko stoji iza neprocesuiranja počinjenih ratnih zločina”, kaže Kovačević za Nacionalno.hr.

Smatra kako državno vodstvo nije imalo savjesti podržati prosvjed.

“Podržali bi ga već u samoj najavi i nazočili samom prosvjedu i stali uz prosvjednike. Trebali su se pogledati u ‘zrcalo’ i reći nismo zadovoljni procesuiranjem počinjenih ratnih zločina ne samo za područje Vukovara i Slavonije već cijele države. Mogli su se prisjetiti pokojnog ministra obrane Gojka Šuška i generala Janka Bobetka koji su se 1996. godine pridružili prosvjedu HVIDRA-e na Trgu Svetog Marka. Upravo je pitanje neprocesuiranja počinjenih ratnih zločina bilo jedno od pitanja koje sam obradio u svojoj pravnoj ekspertizi pred Međunarodnim sudom u Den Haagu u predmetu Gotivina, Čermak i Markač jer je Tužiteljstvo teretilo generale za neprocesuiranju počinjenih ratnih zločina. Valja podsjetiti čitatelje da jedini iz Hrvatske imam status pravnog eksperta pred sudom u Den Haagu. U izradi ekspertize imao sam pravo na uvid cjelokupne dokumentacije svih izvedenih i pripremljenih dokaza kojim su raspolagali sud i Tužiteljstvo u Den Haagu”, govori nam pravnik.

Znakovitim vidi privođenje Nikole Kajkića i Zorice Gregorić u Srbiji.

“Raspolažem samo novinarskim informacijama tako da mi nije jasna cijelovita pozadina ovog privođenja, a ona bitna za samo rasvjetljavnje događaja. Nadam se da ćemo uskoro dobiti odgovor na pitanje po čijem nalogu i zbog čega su Kajkić i Gregorić privedeni. Službena hrvatska vlast je to već trebala tražiti od Srbije, tim više ako je privođenje učinjeno radi potreba srbijanske sigurnosne službe. Vjerujem da naše službe imaju punu informaciju, pa bi bio red da to kažu”, kazao je Kovačević.

Javnost je zabrinuta i s razlogom se pita je li istraga oko slučaja ‘Ovčara’ postala opasna i koji su razlozi svih tih opstrukcija?

“Prvo valja odmah reći da se svaki počinjeni ratni zločin može vrlo lako rekonstruirati, naravno ako istragu rade i vode osobe koje imaju dovoljna znanja i edukaciju za taj posao. Naime, postoje ratni dnevnici i druga dokumentacija koja to omogućava i pomoću kojih se jednostavno može za svaki počinjeni ratni zločin analitički doći do počinitelja. Božinovićeve radne skupine to ne mogu napraviti. Treba u sklopu DORH-a osnovati posebno tužiteljstvo za ratne zločine. Tužiteljstvo treba ekipirati i krenuti raditi svoj posao. Javnost treba znati, da DORH i druge institucije imaju na raspolaganju cjelokupnu dokumentaciju, odnosno sve dokaze izvedene na suđenjima na sudu u Den Haagu koji se odmah mogu uporabiti za procesuiranje ratnih zločina. Očito se ti dokazi ne koriste”, tvrdi Kovačević, koji zajedno sa svojim suradnicima iz Den Haaga ovim putem otvoreno nudi stručnu pomoć kako bi im pokazali kako se treba raditi na cijelom slučaju.

“Naime, puno je dokaza izvedeno pred Međunarodnim sudom u Den Haagu upravo u vezi počinjenih ratnih zločina na Ovčari i oni već dulje vremena stoje na raspolaganju DORH-u i policiji. Istraga u vezi Ovčare tek treba postati ozbiljna i provedena po pravilima struke. Pravo je pitanje, zašto nije provedena i tko to spriječava, odnosno tko je to do današnjih dana činio”, zaključuje Pero Kovačević za Nacionalno.hr.