Pero Kovačević: “Svaki komentar postupanja Hrvatske prema Šešelju je suvišan”

Pero Kovačević

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu danas izriče pravomoćnu presudu četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju.

Podsjetimo se četnički vojvoda Šešelj je prije dvije godine u šokantnom raspletu događaja pred Haškim sudom oslobođen krivnje po svim točkama optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u razdoblju od 1991. do 1993. protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH.

Presudu Šešelju donijela je sudska trojka u sastavu Jean-Claude Antonetti, Mandiaye Niang i Flavia Lattanzi. Većina članova, uz suprotno mišljenje sutkinje Lattanzi, zaključila je da nije postojao udruženi zločinački pothvat (UZP) s bivšim srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem na čelu, u sklopu kojeg je djelovao Šešelj, jer je cilj dogovora srpskih dužnosnika bila obrana Srba te očuvanje Jugoslavije, a ne počinjenje zločina.

Postoje samo dvije pravne mogućnosti: ili će od danas Vojislav Šešelj biti prvomoćno slobodan čovjek ili će sudsko vijeće poništiti prvostupanjsku presudu i vratiti predmet na ponovno suđenje.

Kad je riječ o Šešelju valja se prisjetiti kako je Hrvatska abolirala Šešelja.

Županijski sud u Osijeku 30.lipnja 1998.je abolirao Šešelja- pravno upitno. Četnički vojvoda Šešelj je pravomoćno na Vojnom sudu u Osijeku bio osuđen 21. srpnja 1992. godine na četiri i pol godine zatvora.
Uhitimo ga 1991. u Belom Manastiru,pa ga pustimo kao što je pušten iste godine i Arkan i Hadžić,onda ga osudimo,pa aboliramo,nakon toga 24. prosinca 2002.podignemo i optužnicu protiv Šešelja koju dorađujemo 2007. godine,onda se čudimo kad ga oslobodi sud u Den Haagu,a ništa ne činimo i na kraju mu zabranjujemo ulazak u Hrvatsku.Svaki komentar postupanja Hrvatske je suvišan.

Pero Kovačević