Povezite se

Kolumne

Pero Kovačević: (Ne)Vjerodostojne ankete

Objavljeno

-

Piše: Pero Kovačević

Anketne agencije očito i to od samog početka „ne vole“ Hrvatske suvereniste. Podsjetimo se.

Agencije su dugo vremena izbjegavale u svojim istraživanjima uopće staviti Hrvatske suvereniste u svoja mjesečna istraživanja kako će glasovati hrvatski građani na izborima za Europski parlament. Nakon toga su ipak uvrstili Hrvatske suvereniste u svoja „istraživanja „ koja su u biti bila oblikovanje javnog mišljenja javnosti na štetu Hrvatskih suverenista. Naravno sa porukom „ne glasaj te“ za Hrvatske suvereniste – neće prijeći izborni prag.

Tako je RTL za mjesec svibanj 2019. objavila CRO Demoskop, agencije Promocija plus. Podsjetimo se, u anketi za svibanj predvidjeli su da će HDZ-a lista na izborima za Europski parlament osvojiti 26% glasova birača, dok će lista Hrvatskih suverenista osvojiti samo 3,1% glasova birača. Naravno da su se totalno osramotili. Lista HDZ-a je na izborima za Europski parlament dobila samo 22,7 % glasova birača, lista Hrvatskih suverenista je dobila 8,52% glasova birača. Toliko o vjerodostojnosti njihovih anketa iz svibnja, uoči izbora za Europski parlament.

Jednako tako je HRT za mjesec svibanj objavila HRejting, iste agencije Promocija Plus koja je predvidjela da će Hrvatski suverenisti osvojiti samo 4,4%, te tvrdili da je statistička pogreška samo +/- 2,62%, a razina pouzdanosti 95%. Naravno da su se totalno osramotili. Mislio sam da će konačno izvući konkretnu poruku iz prave ankete, ankete sa održanim izborima za Europski parlament na kojima je glasovalo 1,103 milijuna birača ili 29,86%. Prevario sam se, oni se nastavljaju i dalje sramotiti.

Umjesto isprike, anketne agencije nastavljaju po starom i dalje „ne vole“ Hrvatske suvereniste, ali zato pokazuju neizmjernu ljubav prema HDZ-u i SDP-u. Odmah su to pokazali u svojoj anketi HRejting za mjesec lipanj 2019. te predvidjeli „siloviti rast rejtinga“ HDZ-a i SDP-a. HDZ-a je za nepuni mjesec dana , nakon izbora za EU parlament „skočila“ sa 22,72%(koliko je dobila na izborima za EU parlament) na 27,4%, a SDP-a sa 18,71% (koliko je dobila na izborima za EU parlament). Što je posljedica tog „silovitog rasta rejtinga“ HDZ-a i SDP-a teško je i nemoguće dokučiti. Možda preko 300 000 iseljenih mladih ljudi,nefunkcioniranje institucija pravne države , nefunkcioniranje pravosuđa i tako dalje. Naravno da odmah bode u oči i činjenica da Hrvatskih suverenista više nema u anketama.

Jučer je objavljen novi HRejting. Istraživanje je provela agencija Promocija plus i obuhvaća 1400 ispitanika, prema načelu – cijela Hrvatska jedna izborna jedinica. HDZ je prema toj anketi za ovaj mjesec na 27,5%, a SDP na 25,4% biračke potpore, Miroslav Kolakušić je na 7,6%,a Most na 5,8%. Hrvatski suverenisti su se ponovno (od svibnja )pojavili u anketi sa 3,5%, sa opaskom da su najbliže magičnoj granici od 5% te da su ovaj mjesec registirani kao stranka. Znakovito je da su svi drugi u porastu u odnosu na rezultate ostvarene na izborima za Europski parlament osim Hrvatskih suverenista. HDZ-a je sa 22,72% skočila na 27,5%, SDP-a je sa 18,71% skočila na 25,4%, Kolakušić je sa 7.8 ostao na 7,6%, Most je sa 4,67% skočio na 5,8%, dok su Hrvatski suverenisti sa 8,52% „pali“ na 3,5%.

Koliko su vjerodostojne odnosno pouzdane ove ankete odnosno podaci može te se uvjeriti u simulaciji rezultata ankete HRejting za mjesec studeni pretočene u konkretne brojke na bazi da su danas parlamentarni izbori na koje je izašlo glasovati 2 milijuna glasača, u komparaciji sa rezultatima izbora za EU parlament na kojim je glasovalo 1,1 milijun glasača. Na izborima za EU parlament u svibnju ove godine glasovalo je 1,1 milijuna birača ili 29,6% upisanih u popis birača. Za HDZ-u glasovalo je 244 076 birača ili 22,72%, za SDP-u je glasovalo 200 976 birača ili 18,71%. Simulacija da će parlamentarne izbore izaći oko 50% odnosno 2 milijuna birača sa podacima iz zadnje ankete donosi nam slijedeće rezultate: – za HDZ-u bi glasovalo 550 000 birača( 27,5% prema anketi); – za SDP-u bi glasovalo 508.000 birača (25,4% prema anketi). Koliko su rezultati ankete nerealni ili nevjerodostojni pokazuju vam i ovi podaci iz simulacije. Povećan je broj birača koji će glasovati za 900 tisuća u odnosu na one koji su glasovali na izborima za EU parlament. Na izborima za EU parlament HDZ-a i SDP-a dobile su zajedno 444 076 glasova(HDZ 244 076,a SDP 200 976) od 1,1 milijun birača koliko je glasovalo. Prema simulaciji rezultata ankete na izborima za Hrvatski sabor HDZ i SDP dobili bi zajedno 1.058 000 glasova(HDZ 550 000,a SDP 508 000. Simulacija ukazuje da bi od novih 900 000 birača koji bi izašli na izbore za Hrvatski sabor njih čak 606 000 dalo svoj glas opciji HDZ i SDP što je ravno utopiji.

Javna je tajna da Hrvatski suverenisti smetaju HDZ-u i SDP-u te mnogim interesnim skupinama i lobijima te „njihovim“ neovisnim medijima“ te su u opravdanom „strahu“ od Hrvatskih suverenista od probuđenog naroda kojima je dosta i kojima je jasno da su im HDZ-a I SDP-a odnosno njihova vodstva ukrala 20 godina života.. Zašto su im se pridružile i anketne agencije, to neka one kažu ili presudite sami.

Kolumne

Zabrana dežurstva u školi kao još jedan oblik relativizma i bacanja u krajnosti

Published

on

Snježana Nemec

Piše: Snježana Nemec

I što zapravo očekujemo kada se šalju ovakve poruke i kada u konačnici dobijemo razmažena derišta, s  izvrnutim vrijednostima koja im usađuju sami roditelji i sustav. Čemu čuđenje kada na kraju dobijemo neodgovorno i bahato dijete koje više ne prepoznaje niti četiri čarobne riječi- molim, hvala, oprosti, izvoli, i koje godinama poslije taj isti pristup prenosi na svoju djecu. No prije nego ih prenese s njima se suočavaju njihove suprotnosti, upravo oni kojima  nije bio problem  dežurati, koji su učili što znači odgovornost i zajedništvo, i koji na kraju odrastanja u nemoći funkcioniranja ili bilo kakvih promjena zaključe – frustra.

Inspekcija je zabranila da djeca dežuraju na vratima škole i u kuhinji. Zabrana je nastala zbog prijave roditelja, ili još bolje zbog latentne opasnosti da se roditelji ne počnu buniti i zakotrljaju sav taj problem koji u stvarnosti ne postoji. I moja generacija je dežurala, i  generacije prije i poslije su dežurale, i evo nas, preživjeli smo, i ne mora se s nama baviti Freud niti se provoditi nad nama psihoanaliza jer nema tu ničega nesvjesnog koje nas uznemiruje i do kojeg treba doći.

Takvim činom ne izrabljuje se djecu, kako  navode neki nego im se stvara osjećaj odgovornosti,  brige i zajedništva. Ako se kojim slučajem i utvrdi da se radi o nekom obliku izrabljivanja, u što mi je teško povjerovati tada se to sankcionira kao pojedini slučaj i tu je kraj priče.  Konstatacija da je djeci mjesto u klupama, na nastavi postaje apsurdna, jer dežurstvo nikome neće oduzeti znanje ako ga želi steći. 

I što zapravo očekujemo kada se šalju ovakve poruke i kada u konačnici dobijemo razmažena derišta, s  izvrnutim  vrijednostima koja im usađuju sami roditelji i sustav. Čemu čuđenje kada na kraju dobijemo neodgovorno i bahato dijete koje više ne prepoznaje niti četiri čarobne riječi- molim, hvala, oprosti, izvoli, i koje godinama poslije taj isti pristup prenosi na svoju djecu. No prije nego ih prenese s njima se suočavaju njihove suprotnosti, upravo oni kojima  nije bio problem  dežurati, koji su učili što znači odgovornost i zajedništvo. i koji na kraju odrastanja u nemoći funkcioniranja ili bilo kakvih promjena zaključe – frustra. Većina tada  postaje manjina koja se Don Quijotski bori sa vjetrenjačama, a onda u nekom trenutku shvate da su vitezovi lutalice  davno nestali i da su iz zamijenila neka čudna uređenja.  Tada se, naravno  otvara i pitanje morala – treba li se neprekidno suludo kretanje „naprijed“ vršiti preko žrtva, jer u osnovi i djeca i roditelji, a i inspekcija su žrtve globalnog kretanja.  Moral kaže- nikako, ali taj isti moral opovrgava rečeno, jer svakodnevno se gazi  preko tih istih žrtva i živi život na tuđi račun kako bi opstali, svatko iz svog razloga. Ne vidjeti ili banalizirati ovaj globalni fenomen  znači uistinu biti slijep.

I kada sve to napišeš, kada kažeš  – ne radite dobro nikome, niti svojoj djeci  niti društvu što možete očekivati nego napad roditelja koji ne mogu pojmiti ništa što govori o tome da im pogled ne doseže niti dva bloka iza, da to čak  i nije njihov pristup već nametnuti obazac ponašanja koji ne razumiju.  Sve više uspavani ne vide kako je većina onog što smatramo istinom rezultat utjecaja svijeta u kojem živimo, a spoznavanje znači vidjeti stvarnost u njenoj ogoljenosti, spoznavanje znači prodiranje sve do samog korijena i uzroka.

Tako je danas sa mnogim stvarima koje ne možeš izreći,  jer svi su bogom dani, svi imaju pravo na sve,  ne razumijevajući da u osnovi nemaju pravo na ništa, osim na deklarativnoj razini. Svima je dan osjećaj da su jedino oni važni, da je njihova individulanost, bez potrebe za zajedništvom na prvom mjestu. Ako imaš koliko-toliko jasnu sliku onoga što se događa često se to predstavlja kao svojevrsni fundamentalizam, dok se na drugoj strani relativizam, u komu se čovjek baca u krajnosti pojavljuje kao jedini primjereni način ponašanja, u kojem se vlastito ja i njegovi prohtjevi shvaćaju kao jedino mjerilo.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

“Lijepa naša žabokrečina”

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Vjerujem da ste se upitali: Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Riba smrdi od glave, zar ne.

Krenimo od Hrvatskog sabora, ali ne zaboravimo niti Andreja Plenkovića i njegovu kliku na vlasti hrvatsko- srpsku koaliciju sa Bandićevim žetončićima, HNS-om, Sauhom, Opačićkom i drugim uzdanicama Zorana Milanovića. Hrvatski sabor bi trebao biti predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti. Hrvatski sabor bi trebao biti mjesto odlučivanja, sučeljavanja i pronalaženja najboljih rješenja za napredak i prosperitet građana i zemlje. Nažalost Andrej Plenković, a ranije Zoran Milanović su zastupnike pretvorili u delegate, a Hrvatski sabor u skupštinu delegata. Naravno da ovaj delegatski model dvojice „vođa“ Plenkovića i Milanovića treba dokinuti. Zastupnici bi za svoj rad trebali odgovarati građanima, kako onima koji su glasali za njih tako i svim ostalima. Zastupnici bi trebali biti i raditi odnosno ponašati se kao predstavnici naroda i odgovarati narodu za svoj rad. Tako bi trebalo biti, ali tako nije.

Hrvatski sabor je voljom i postupcima najvećih političkih stranaka postao mjesto glasovanja, izvorište političke korupcije. Odgovornost za omalovažavanje institucije Hrvatskog sabora i omalovažavanje dužnosti saborskog zastupnika je na čelnicima velikih političkih stranaka i samim zastupnicima Hrvatskog sabora. Očito je kako stranke i većina zastupnika tretiraju građane kao “ovce za šišanje”. Odgovaraju li zastupnici za svoj rad narodu, biračima koji su ih birali-naravno da ne. Zastupnici mijenjaju dresove, izigravaju volju birača i još daju svečanu prisegu.

Evo, kako glasi tekst svečane prisege:”Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Kad imamo takve zastupnike odnosno delegate, koji za svoj rad ne odgovaraju narodu-koji bi trebali predstavljati onda nam treba biti jasno. Kad imamo takvu nelegitimnu vlada koja nije odraz volje birača već prevara i obmana birača ne treba se čuditi zašto je u ovoj zemlji jedino orgniziran kriminal i korupcija.

Eto, zbog čega živimo u zemlji u kojoj je zdravstvo u kolapsu, u kojoj je gospodarsvo u kolapsu iz koje mladi bježe u inozemstvo. Zašto živimo u neuređenoj zemlji, gdje je načelo vladavine prava mrtvo slovo na papiru. Zašto živimo u zemlji u kojoj su jedino kriminal i korupcija organizirani. Riba smrdi od glave,zar ne. Krenimo u radikalne promjene i dokinimo organizirani kriminal, delegatski sistem i dvostranačje.

Ucitavanje vijesti

Kolumne

Zašto su Hrvatski suverenisti za Jandrokovića, Plenkovića i njihovu kliku radikalno desna snaga ?

Published

on

Piše: Pero Kovačević

Nije sporna činjenica da su politici sadašnjeg vodstva HDZ-a, prije svega Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću Hrvatski suverenisti najveća prijetnja. Bilo je to vidljivo u kampanji za protekle izbore za Europski parlament, a svjesni su činjenice da Hrvatski suverenisti rastu i jačaju iz dana u dan. Upravo zbog toga cijelo vrijeme nastoje putem svojih „neovisnih medija i novinara“ ocrniti Hrvatske suvereniste nazivajući ih radikalno desnom ekstremnom snagom, a sebe predstavljajući kao „viša bića“, prosvjetitelje i vizionare.

Tako je i jučer Glavni tajnik HDZ – Hrvatska demokratska zajednica Gordan Jandroković postupajući u skladu sa strategijom „Crni labud“ rekao: “kada je riječ o Škorinim podupirateljima, postoji koalicija radikalno desnih ekstremnih političkih snaga”.

Stoga je red da odgovorim Gordanu Jandrokoviću, Andreju Plenkoviću i njihovim „neovisnim medijima i novinarima te da javno spozna zašto smo mi za Plenkovića, Jandrokovića i njihovu kliku na vlasti hrvatsko- srpsku koaliciju sa žetončićima, HNS-om, Sauhom, Opačićkom i drugim radikalno desna ekstremna snaga.

Krenimo redom. Hrvatski suverenisti nastali su kao odgovor na zahtjev naroda koji želi zajedništvo svih onih koji vide Hrvatsku kao suverenu državu, svih onih koji hrabro i dosljedno štite i promiču hrvatski nacionalni identitet i temeljne vrijednosti hrvatskog naroda. Jandrokoviću, reći ću vam u najkraćim crtama i na najjednostavniji način što je to danas suverenizam i za što se mi zalažemo. Suverenizam znači svoj novac (dok ne odlučimo drukčije), neovisno pravosuđe, uređen pravni sustav, uređeno gospodarstvo, funkcionalno uređena vojska, i opći (nacionalni) interes svih građana Hrvatske. Cilj nam je da Hrvatski sabor donosi zakone u interesu hrvatskog čovjeka, ne u korist interesnih skupina i raznoraznih lobija. To znači da će se ovršni zakon donijeti u interesu hrvatskih građana, a ne ovršne mafije, da će se zakoni iz područja poljoprivrede donositi u interesu hrvatskih poljoprivrednika,a ne u korist agromafije i raznih kapitalističkih korporacija.

Suverenizam znači da će prijedloge zakona raditi najstručniji ljudi u Hrvatskoj, a ne „Borg grupa“ ili lobisti interesnih skupina, da će institucije pravne države biti neovisne , stručne i profesionalne. Jedan od najvažnijih ciljeva nam je stvoriti održivo gospodarstvo, to je jedini način da zadržimo mlade, pametne i školovane ljude, jer samo su oni budućnost našeg naroda i hrvatske države. Zalagat ćemo se za donošenje odluka u čijem su fokusu dobrobit i interesi hrvatskog naroda i hrvatske države, a ne raznih elitističkih grupa koje rade za tobožnje „nadnacionalne“ interese. Cilj nam je ponovo osvijestiti važnost rada, razvijanje radne etike, rast potražnje i plaća unutar naših granica. Naši zastupnici neće ići u Bruxellles po svoje mišljenje, već će postupati u interesu hrvatskih građana i hrvatskih gospodarskih interesa.

Jandrokoviću, naši temeljni ciljevi su: -uspostava pravne države i načela vladavine prava, ustrojavanje neovisnih, profesionalnih i učinkovitih institucija pravne države; -zaustavljanje iseljavanja hrvatske mladeži i izvrsnosti u inozemstvo; -donošenje zakona u Hrvatskom saboru koji će prije svega biti u interesu hrvatskih građana; -sankcioniranje pljačke i grabeži u priči zvanoj pretvorba i privatizacija na hrvatski način; -dokidanje dvostranačja; -obračun sa korupcijom i organiziranim kriminalom; – izbavljenje blokiranih i ovršnih iz dužničkog ropstva i od ovršne mafije; – proglašenjem Hrvatske ekološkim dobrom; -proglašenje gospodarskog pojasa i -niz drugih aktivnosti koje će učiniti hrvatski narod ponosnim, zaštiti dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji,mladih,radnika i umirovljenika.

Eto, zbog toga smo mi Plenkoviću, Jandrokoviću i njihovoj kliki na vlasti radikalno desna ekstremna snagom. Naravno da su pobrojani ciljevi Hrvatskih suverenista za Jandrokovića, Plenkoviću i sve političke elite koje su hrvatskom narodu i hrvatskim građanima ukrali zadnjih 18 godina prijetnja, opasnost te radikalno ekstremni i desne jer će donijeti korjenite promjene u društvu i vratit će Hrvatsku narodu, oni više neće biti gospodari Hrvatske. Pa ako su ovi ciljevi i nakane Hrvatskih suverenista radikalno desni i ekstremni, a narod ih želi onda smo mi Hrvatski suverenisti stvarno za Jandrokovića radikalni i ekstremni, pa neka smo.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije