Pernar od Povjerenstva za sukob interesa zatražio mišljenje o satu koji mu je poklonio katarski emir

Hina

Zastupnik Živog zida Ivan Pernar rekao je u srijedu da je od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražio mišljenje smatra li se sat koji je dobio kao poklon od katarskog emira Tamima bin Hamad al Thanija darom koji bi eventualno mogao utjecati na njegove odluke.

“Ako Povjerenstvo smatra da bi katarski emir htio na takav način utjecati na volju mene kao saborskog zastupnika, odnosno de facto me potkupiti, ako smatraju da je spao na tu razinu neka kažu ‘gospodine Pernar mi sumnjamo da bi se na taj način utjecalo na vas’. Ja im dajem taj sat i poklonit ću im ga teatralno”, izjavio je Pernar novinarima na zagrebačkoj tržnici Dolac.

Pernar se u utorak na svojoj facebook stranici pohvalio poklonom katarskog emira, čija je vrijednost oko 32.000 kuna. Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propisano je da dužnosnik, uključujući i saborskog zastupnika, ne smije zadržati dar skuplji od 500 kuna.

Napominjući kako mu nije stalo do sata jer svoj svoj društveni status ne mora dokazivati kolekcijom satova ili umjetnina, Pernar je pojasnio kako je taj poklon dobio jer jedini u Saboru diže glas za Palestince.

“Osobno nisam lakom čovjek i sat nikad nisam nosio. Ne nosim ga ni sada. Svoj društveni status nikad nisam dokazivao materijalnim stvarima, pa tako ni satovima. Ovdje se uopće ne radi o satu, već o činu dubokog poštovanja”, ustvrdio je.

Zahtjev za ukidanjem fiskalizacije

Pernar je na Dolcu zajedno sa zastupnikom Živog zida Branimirem Bunjcem pružiu potporu prodavačima na tržnici u njihovu zahtjevu za ukidanjem fiskalizacije. Najavili su da će tijekom dana u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog izmjena Zakona o fiskalizaciji.

“Bunjac i ja došli smo podržati trgovce s tržnice Dolac, ali i sve ostale, jer tražimo da se ukine fiskalizacija na tržnicama. Već sada je Zakon o fiskalizaciji propisivao da određene stvari nisu podložne fiskalizaciji kao npr. prodaja avionskih karata”, kaže Pernar.

Smatra kako je Zakon o fiskalizaciji uveden kako bi se pogodovalo velikim trgovačkim centrima i kako bi se “mali ljudi” istisnuli kao njihova konkurencija.

Bunjac je upozorio da se u tržnice vrlo malo ulaže, na sve moguće načine se otežava prodaja domaćih proizvoda jer se želi pomoći uvoznim lobijima i trgovačkim lancima. Dodao je kako su ljudi na tržnicama nezadovoljni jer imaju sve manje prometa i zarade, pa razmišljaju da odustanu od toga.

“Tu se vidi velika nebriga države koja pogoduje interesnim skupinama, što za posljedicu ima dodatni pad domaće proizvodnje, gospodarstva i zdravlja ljudi. Vrlo je bitno da jedemo domaće i zdravo, da imamo kakvu-takvu kontrolu hrane”, rekao je.

Protivljenje fiskalizaciji novinarima je izrazilo i više prodavača na tržnici, koji su istaknuli kako nemaju uvjete za to jer čim je vrijeme loše (kiša, snijeg ili vrućine) potrebna oprema više ne funkcionira. (H)