Pernar: Gospođa me vrijeđa kao misaono biće

Osvrčući se na tvrdnje HDZ-ove Grozdane Perić kako su nam makroekonomski pokazatelji dobri, tijekom rasprave u Saboru o rebalansu proračuna, Ivan Pernar (Živi zid) ju je pitao kako su dobri kada se cijela zemlja raspada, mladi bježe iz nje u autobusima, pada ukupan broj zaposlenih, broj blokiranih ne pada…”.

Realna ekonomija se raspada, vi ste lex Agrokorom stečaj odgodili za 1,3 godine… Vi kažete da plaće rastu? Kome? Ante Ramljak ima plaću 117 tisuća kuna, a vi njega računate u statistiku. Brojke koje imate ne odražavaju stvarno stanje u društvu, uvjeren je Pernar.

Prozvana Perić s time se nije slažila. Brojke koje imamo odražavaju stanje u proračunu i zasnovane su na realnim podacima, isticala je.

Gospođa vrijeđa mene, kao zastupnika, kao misaono biće, kada govori da su pokazatelji realni i objektivni, prosvjedovao je Pernar kod predsjednika Sabora Željka Reinera, od kojeg je ipak zaradio opomenu.

Inače, predloženim rebalansom ukupni će prihodi iznositi 122,45 milijardi kuna, a rashodi se smanjuju za 1,6 milijardi na 126,8 milijardi kuna. Uštede su učinjene na stavkama niza ministarstava, Vlade i Sabora, ali najviše u Ministarstvu financija, posebno na kamatnim rashodima. Rebalansom se usmjerava 1,1 milijarda kuna Ministarstvu zdravstva, od čega 870 milijuna kuna za podmirenje dospjelih dugova državnih i županijskih bolnica.

Ministarstvo prometa dobit će dodatnih 100 milijuna kuna za županjske uprave za ceste, Ministarstvo rada 90 milijuna kuna zbog prestanaka smanjenja mirovina po posebnim propisima za 10%, a Ministarstvo financija 80 milijuna kuna za štete nastale elementarnim nepogodama itd.

Ovu godinu deficit proračuna je manji za 2,5 milijarde kuna u odnosu na originalni plan proračuna, što znači da se spušta deficit opće države za 2,2 milijarde kuna, odnosno na 0,6% BDP-a, što je za gotovo milijardu kuna bolje nego lani.