Povezite se

Crna Kronika

Perković i Mustač će u Hrvatskoj služiti kaznu od 20 godina

Objavljeno

-

Bivši obavještajci Josip Perković i Zdravko Mustač koji su u Njemačkoj pravomoćno osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića u srpnju 1983., kaznu će odsluživati u Hrvatskoj i to u kraćem trajanju jer hrvatsko pravosuđe ne poznaje doživotni zatvor.

Odvjetnik Siniša Pavlović, koji zastupa obitelj Đureković, rekao je Hini da će osuđenici biti prebačeni u Hrvatsku jer su Njemačkoj izručeni pod uvjetom da nakon pravomoćnosti presude budu vraćeni u Hrvatsku na odsluženje kazne. „To je detalj koji su svi zaboravili”, kazao je Pavlović, napomenuvši da su hrvatski sudovi tijekom donošenja odluke o predaji obojicu osumnjičenika pitali žele li se nakon eventualnog izricanja presude vratiti u Hrvatsku, na što su oni rekli da žele pa su izručeni pod uvjetom da budu vraćeni.

Nakon što je presuda Vrhovnog zemaljskog suda u Muenchenu postala pravomoćna, Njemačka bi hrvatskim sudovima nadležnima za Perkovića i Mustača trebala dostaviti presudu, a ti bi je sudovi zatim trebali ‘prevesti’ u hrvatski pravni sustav. S obzirom da u Hrvatskoj nema doživotnog zatvora, nadležni sudovi bi prema hrvatskim zakonima i zakonu o pravnoj suradnji trebali njemačku kaznu pretvoriti u maksimalnu kaznu za takvo nedjelo prema hrvatskim propisima, a to bi bila kazna od 20 godina zatvora, rekao je Pavlović.

Iako hrvatski zakon sada za ubojstvo predviđa kaznu zatvora do 40 godina, sudovi trebaju primijeniti kaznu prema zakonu koji ide u korist osuđenika. „Ako su se kazne mijenjale i u jednom su periodu bile niže kazna uvijek se ide u korist osuđenika”, rekao je Pavlović. Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo kaže također da je povratak Perkovića i Mustača tehničko pitanje pa se dvije države trebaju samo dogovoriti o transferu, s obzirom da su Nijemci prihvatili hrvatski uvjet iz rješenja o izručenju po kojem moraju biti vraćeni u Hrvatsku na izdržavanje kazne.

Pavlović kaže da bi hrvatski nadležni sudovi nakon što prime presudu trebali provesti postupak priznanja i izvršenja te odrediti kaznu po hrvatskom pravu, nakon čega bi osuđenici trebali u roku od 30 dana prebačeni u Hrvatsku. Hrvatski sudovi također trebaju odrediti mjesto odsluženja kazne. Za pravomoćnu presudu Perkoviću i Mustaču, Pavlović je rekao da je očekivana. „Mi govorimo otkad je izrečena prvostupanjska presuda da je šansa da ju se sruši gotova nikakva. To se pokazalo točno nakon godinu i deset mjeseci, Vrhovni sud u Karlsruheu nije ni zakazivao sjednicu nego je reviziju odbacio kao irelvantnu”, rekao je Pavlović.

Nobilo je, međutim najavio podnošenje tužbe Europskom sudu za ljudska prava koju će temeljiti na nedostatku prava na nepristrani sud i na pošteno suđenje. Glavni argument im je taj što je sudac Dauster koji je predsjedavao sudskim vijećem prije toga bio u sudskom vijeću koji je osudilo Pratesa “na način da je njegovu krivnju mogao utvrditi samo preko krivnje Perkovića čime je stekao predviđanje njegove krivice”. Nobilo kaže da se sudac prema nedvojbenoj praksi Europskog suda za ljudska prava morao sam isključiti sa suđenja.

Obrana će, kaže Nobilo, tužbu bazirati i na niz drugih povreda, uključujući i povredu jednakosti oružja, jer im nisu dozvolili da ispitaju četiri ključna svjedoka koja su imala o tom slučaju neposredna saznanja. Od tih svjedoka trojica su pripadnici službe državne sigurnosti. Pavlović za najavljenu tužbu kaže da je to normalno jer obrana radi ono što misli da je najbolje za njenu stranku. No, kaže kako ne vidi da bi tužba mogla uspjeti jer je i sam Mustač na kraju suđenja rekao da je to bilo fer i korektno suđenje.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Josipa Perkovića i Zdravka Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena ubili zasad nepoznati počinitelji. Zagrebački županijski sud koji je nadležan za Perkovića još nije dobio od njemačkog pravosuđa pravomoćnu presudu. Glasnogovornik suda Krešimir Devčić rekao je Hini da nadležni sudovi trebaju prilagoditi presudu domaćem zakonodavstvu.

Crna Kronika

Iz istražnog zatvora pušteni mladići osumnjičeni za silovanje maloljetne djevojke

Published

on

Petorica mladića osumnjičenih za silovanje malodobne djevojke iz okolice Zadra te druge spolne radnje, pušteni su u ponedjeljak poslijepodne iz istražnoga zatvora nakon što su ispitani svi svjedoci, potvrdila je Hini pravna zastupnica djevojke, Sanja Bezbradica Jelavić.

 “Osumnjičeni mladići pušteni su na slobodu jer je prestao razlog zbog kojeg su i pritvoreni, a to je opasnost od utjecaja na svjedoke. Svi su svjedoci ispitani i mladići su pušteni, a potvrdu o tome dobila sam od policije”, kazala je odvjetnica Bezbradica Jelavić.

 Podsjetila je da je istražni zatvor petorici mladića bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

 “Ali s obzirom na neke druge okolnosti koje su se dogodile za trajanja postupka, u svojstvu opunomoćenice oštećene djevojke predala sam prijedlog Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru s navođenjem razloga i argumenata da i dalje postoje razlozi za održavanje istražnog zatvora, a s obzirom na određene okolnosti koje su se dogodile tijekom trajanja sudskog postupka, iz kojih proizlazi da nije postignuta svrha određivanja istražnog zatvora. Traže se hitni izvidi zbog visokog stupnja vjerojatnosti da su počinjena nova kaznena djela te u tom smislu očekujemo ispravne, brze i  stručne reakcije cijele državne vlasti”, kazala je odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

 Dodala je i kako su joj djevojka i njezina obitelj rekli da osjećaju strah te da se boje.

 Slučaj višestrukog grupnog silovanja maloljetnice iz okolice Zadra zgrozio je Hrvatsku. Skupina mladića, osumnjičena da su od kolovoza prošle do srpnja ove godine, grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihova mjesta, silovanja su snimali mobitelom i tim je snimkama godinu dana ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose. Petorica osumnjičenih privedeni su 17. listopada u istražni zatvor nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru koje je poništilo prvotnu odluku suca Ivana Markovića o puštanju na slobodu uz mjere opreza.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Odbačena prijava protiv Brkića i trojice za presretanje računalnih podataka

Published

on

Osječko Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, njegovog brata Joze te sudionika tzv. “afere SMS” Franje Varge i Blaža Curića, koje je PNUSKOK teretio za presretanje računalnih podataka četiri žene.

 Osječko tužiteljstvo navodi u ponedjeljak kako nije utvrđeno postojanje sumnje da bi okrivljenici počinili kaznena djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka i pomaganja u tom nedjelu, a i sve četiri navodno oštećene izričito su iskazale da ne traže kazneni progon.

 “Budući da nije utvrđeno postojanje sumnje da bi okrivljenici počinili prijavljena kaznena djela, kao niti druga kaznena djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, a sve su oštećenice izričito iskazale da ne traže kazneni progon za kazneno djelo neovlaštenog pristupa, kaznena prijava je odbačena”, ističu u priopćenju.

 Ne navodeći imena okrivljenih, tužiteljstvo navodi kako iz podataka i dokaza prikupljenih tijekom istraživanja proizlazi da je prvookrivljeni Franjo Varga, bivši MUP-ov informatičar, od lipnja 2015. do 20. rujna 2018. u Belišću, sa svog osobnog računala, koristeći pritom korisničko ime i zaporku koje je dobio od drugookrivljenog Milijana Brkića, više puta pristupao e-mail računu 49-godišnje prvooštećene.

 Na svoje je računalo, dodaju, presnimavao datoteke s njenog računa, koje bi potom presnimio na USB uređaj i posredstvom trećeeokrivljenog Curića prenosio Milijanu Brkiću.

 Proizlazi i da je Milijan Brkić dostavio Vargi podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci 30-godišnje drugooštećene, tražeći od njega da mu dostavlja računalne podatke s njenog mobitela, te da mu je dostavio i korisničke podatke i lozinke za pristup profilu jedne društvene mreže i servisu za pohranu podataka 31-godišnje trećeoštećenice, ali uz njeno ovlaštenje.

 Slijedom navedenog, tvrdi tužiteljstvo, tijekom istraživanja nije utvrđena osnovana sumnja da bi prvookrivljeni Varga računalne podatke prvooštećenice presreo ili snimio tijekom prijenosa, niti da bi Milijan Brkić tražio presretanje podataka prvooštećene i drugooštećenene, te da bi dostavio Vargi korisničke podatke i zaporke trećeoštećene u svrhu počinjenja kaznenih djela.

 Prema tome, nije utvrđena osnovana sumnja da bi time Varga počinio kazneno djelo neovlaštenog presretanja računalnih podataka u odnosu na prvooštećenu, niti da bi Milijan Brkić poticao na počinjenje kaznenih djela u odnosu na prvooštećenu i drugooštećenu te kazneno djelo zlouporabe naprava u odnosu na trećeoštećenicu.

 Samim time, dodaju u tužiteljstvu, nije utvrđeno niti da bi Curić pomagao u neovlaštenom presretanju računalnih podataka u odnosu na prvooštećenu.

 Iz rezultata provedenog istraživanja proizlazi da je Jozo Brkić proslijedio podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci 42-godišnje četvrtooštećenice Curiću, a on potom Vargi, ali opet uz ovlaštenje četvrtooštećene.

 Kako prikupljeni podaci i dokazi ne ukazuju da bi navedeni računalni podaci četvrtooštećene bili proslijeđeni Vargi u svrhu kaznenih djela protiv računalnih sustava, tako ne proizlazi sumnja da bi Jozo Brkić počinio kazneno djelo zlouporabe naprava u odnosu na četvrtooštećenu, a samim time niti da mu je Curić pomagao u počinjenju tog kaznenog djela.

 Iako iz podataka i dokaza iz istrage proizlazi sumnja da bi opisanim radnjama Varga počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa, a Milijan Brkić dva kaznena djela poticanja na to kazneno djelo, kazneni progon poduzima se isključivo po prijedlogu oštećenika, a oštećenice su prilikom ispitivanja izričito navele kako se ne smatraju oštećenima i ne traže kazneni progon okrivljenika.

 Osječko tužiteljstvo dodaje kako stoga državno odvjetništvo, u izostanku navedene procesne pretpostavke, nije moglo pokrenuti kazneni postupak protiv navedenih osoba za ovo kazneno djelo.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Svjedok u aferi Agram: Ne sjećam se detalja zbog pića popijenog na svinjokolji

Published

on

Svjedočenjem ugostitelja Josipa Katića koji je kazao da se zbog zbog pića popijenog na svinjokolji kod gradonačelnikove sestre nije mogao sjetiti detalja, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i suooptuženicima u aferi Agram.

”Odlučio sam ići na taj put jer sam mislio da ćemo se dobro zabaviti. Gdje točno idemo saznao sam tijekom puta”, kazao je Katić dodajući da je tek drugo jutro doznao da je prespavao u kući Bandićeve sestre.

”Dosta smo popili pa se ne sjećam svih detalja”, zaključio je svjedok.

Svjedočio je i savjetnik iz Ureda za poljoprivredu Grada Zagreba Ratimir Jureković koji je potvrdio da je bio na svinjokolji u Poganoj Vlaki te da je tamo svratio nakon službenog posjeta Mostaru, gdje se održavao okrugli stol o međugraničnoj suradnji.

”Osim svinjokolje u Poganoj Vlaki ni na jednu drugu nisam išao službenim vozilom Grada Zagreba. Na svinjokolju sam išao zajedno s Josipom Katićem, Veljkom Horvatom i Zdravkom Krajinom. Taj sam tjedan bio na slobodnim danima jer sam imao državni ispit. Tek kada smo preši granicu kod Imotskog shvatio sam da idemo negdje drugdje. Radili smo do dugo u noć pa smo odlučili prespavati”, kazao je Jureković koji na ispitivanju u Uskoku u studenom 2014. nije spominjao put u Mostar.

Jureković je prilikom svjedočenja počeo odgovarati prije nego što je obrana postavila pitanje do kraja, na što ga je sutkinja Rahela Valentić prekinula i upozorila da pričeka da se najprije postavi pitanje. Tužiteljica Marta Šamota Galjer stavila je primjedbu na istinitost iskaza svjedoka jer je u suprotnosti s iskazima drugih svjedoka, dokazima i rezultatima posebnih dokaznih radnji.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je obustavilo postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu Državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010. 

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije