Periša: Nećemo sjediti skrštenih ruku, premijer je mogao napraviti nešto u zadnjih 30 dana i razmisli o koaliciji sa SDSS-om.”

Zagreb, 25.9.2018 - Konferencija za novinare HVIDR-e RH o Odluci Predsjedništva i Glavnog odbora HVIDR-a RH u vezi realizacije projekta 24. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata RH - 24. SŠNIDOR, koje je planirano u vremenskom razdoblju od 12. do 14. listopada 2018. u Vukovaru. Na slici Josip Đakić i Josip Periša. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

 Glavni tajnik HVIDRA-e Josip Periša koji je jučer stavio svoj mandat na raspolaganje, ali njegova ostavka nije prihvaćena danas je pojasnio što je tomu bio uzrok.

“Ponudio sam ostavku zbog revolta sa zadnje sjednice Vlade gdje je premijer izašao s tezom da smo na toj sjednici dobili milijun kuna koje nismo dobili, nego je samo bilo pisano pokroviteljstrvo za Svehrvatsko športsko natjecanje u Makarskoj.

Smatramo da je skrenuta pozornost javnosti kako se nama začipa usta sredstvima koje nismo dobili. Mi smo aplicirali na četiri projekta Minstarstva branitelja, jedan od njih je Svehrvatsko športsko natjecanje za koje je izdvojeno 800.000 kuna”, pojasnio je Josip Periša zašto je jučer ponudio ostavku na mjesto glavnog tajnika HVIDRA-e.

Kaže kako nisu razgovarali o blokadi Sabora. “Razgovarali smo o situaciji, sporosti DORH-a tj. da se jedna izjava obrađuje mjesec dana i da se jasno kaže ima li u izjavi gospodina Pupovca elemenata kaznenog djela ili ne, prenosi N1.

Mi DORH-u nismo dali nikakav rok, a što se tiče toga da sugeriramo hrvatskom pravosuđu, da imamo opciju sugeriranja onda bi sugerirali da se procesuiraju ratni zločini od 1990. do 1995. nad hrvatskim narodom što nije slučaj.”

Na pitanje kako će se HVIDRA dalje postaviti odgovara: “Nećemo stajati skrštenih ruku, kroz idući tjedan ćemo organizirati još jedan sastanak na kojem ćemo donijeti odluke što i kako dalje.”

Kaže i kako njegova ostavka i dalje stoji otvorena do sljedeće sjednice glavnog odbora, te da je spreman sam odstupiti. On osobno nije razgovarao jučer s ministrom branitelja Tomom Medvedom.

Doživio je njegove poruke ok. “Medved je na našoj strani, dijeli naš svjetonazor i mišljenja oko ovih pitanja i Domovinskog rata. Nije nam prihvatljiva teza da se Vlada i pojedini ministri pridružuju našoj osudi, Vlada je u poziciji da nešto napravi, a ne da osuđuje. Vlada je izravno u poziciji da nešto napravi.”

Na pitanje jesu li njihovi istupi udar na premijera kaže: “Premijer Plenković je premijer i predsjednik HDZ-a, udar na njega ovisno kako se to gleda, ako je udar kritika onda je to možda udar, kritički smo se osvrnuli na te događaje i smatrali smo da je premijer bio u poziciji da napravi nešto u zadnjih 30 dana i razmisli o toj koaliciji sa SDSS-om.”

Komentirao je i današnju izjavu Milorada Pupovac oko toga da mu slobodno sude. “Milorad Pupovac vrlo vješto manipulira javnosti, vješt je manipulator i iz ovog slučaja pokušava izaći kao žrtva. On je blatio Hrvatsku u zadnja dva intervjua. Iznio je kvalifikacije koje su za većinu hrvatskog naroda neprihvatljive.”

Navodi tako da mu zamjera što je osudio i što ga smeta oslobađajuća presuda hrvatskim generalima, što je hrvatsko svećenstvo prozvao da propagira ustaštvo, a da ne vidi popovanje svojih četnika, te izjavu da nakon ulaska u EU u Hrvatskoj buja ustaštvo. “Ima još tih par izjava koje su za nas neprihvatljive tipa da srpskoj manjini nije ugodno živjeti u Hrvatskoj, a prema podacima propšle godine se više od 1000 Srba vratilo u Hrvatsku, a ove godine oko 2000 i to demantira Pupovca”, kaže Periša.

Na pitanje da komentira pojedine kritike da se pripadnici HVIDRA-e ponašaju kako onomad SUBNOR kaže da su to kvalifikacije onih koji su kroz SUBNOR i poslije SUBNOR-a ostvarili svoje ambicije.

Nacionalno/N1