Performansom ispred Holdinga poručili da je odluka o nabavci automobila sramotna

Inicijativa 'Zagreb te zove' izvela je performans 'Vozi Miško dok se Grad raspada'.

Performansom ‘Vozi Miško dok se Grad raspada’, inicijativa ‘Zagreb te zove’ u ponedjeljak je ispred Zagrebačkog holdinga sramotnom ocijenila nabavu novih, luksuznih automobila za 19 milijuna kuna “dok se grad istodobno raspada” te zatražila da se obustavi.

U sklopu satiričnog performansa ‘parkirali’ su igračke autića ispred Holdinga, kako bi time pomogli da se sredstva preusmjere na redovito održavanje Grada.

“Ogorčeni smo odlukom o ulaganju 19 milijuna kuna zbog nabavke 312 novih automobila i sporazuma o najmu”, kazala je predsjednica Udruge građana Siget Gordana Pasanec.

Ocijenila je takvu odluku sramotnom “u stanju grada nakon potresa i posljedica nevremena”.

Zbog toga su, kaže, odlučili organizirati performans pod nazivom “Vozi Miško dok se grad raspada”, u sklopu kojeg su građane pozvali da doniraju autiće kako bi time pomogli da se sredstva preusmjere na redovito održavanje Grada, što im je glavna dužnost.

To se, dodala je, zanemaruje već godinama, “zbog čega Zagreb nije nikada bio u gorem stanju, što su posljedice nepogoda koje su ga zadesile to i pokazale”.

Miško, lik iz filma “Tko to tamo pjeva” je lik slabije inteligencije koji svoje sposobnosti dokazuje vožnjom zatvorenih očiju. “Odlična usporedba s  vođenjem Grada gradonačelnika Milana Bandića”, poručuju iz inicijative.

“Donose odluku da će 19 milijuna  kuna uložiti u najam automobila, a šahtovi su nam zaštopani, infrastruktura nije obnovljena već 70 godina, otvaraju se ceste, ne radi se ništa”, istaknula je Pasanec.

Navela je da u godišnjem izvješću Holdinga stoji kako je očišćeno 323.292 metara odvodnih kanala i 42.260 slivnika. “Da je to istina ne bi došlo do posljedica do kakvih je došlo”, poručila je.

Naglašava i da je postojeća, stara infrastruktura dodatno opterećena u zadnjih godinu dana sa 1924 vodoopskrbnih i 1056 kanalskih priključaka.

Smjena Uprave i Nadzornog odbora

Iz inicijative zahtijevaju odustajanje od automobila, smjenu Uprave i Nadzornog odbora Holdinga, preuzimanje odgovornosti gradonačelnika Bandića kao prvog člana Skupštine Holdinga i predsjednice Uprave Ane Stojić Deban.

Od pravnih institucija – DORH-a i USKOK-a traže da pokrenu postupke po prijavama “koje stoje u ladicama”, a vežu se za poslovanje Holdinga i gradonačelnika Bandića te njegovih suradnika.

Traže provjeru porijekla imovine članova Uprave i Nadzornog odbora kao i načelnika i pročelnika Gradske uprave.

Inicijativu ‘Zagreb te zove’ podržao je gradski i saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) koji je ustvrdio da se radi o nastavku besramnog i iracionalnog trošenja gradskog novca, posebno nakon tri katastrofe koje smo imali.

“Očito se ide do kraja, ide se izmusti sve što se može izmusti. Vidi se da Bandićeva ekipa osjeća da je ovo kraj i pokušava izvući sve novce koje mogu”, komentirao je Tomašević.

Ocijenio je da je potpuno besramno u ovoj situaciji kada građani čekaju da Grad pomogne onima kojima su uništeni domovi nakon potresa i poplave “da se troši toliko novca na luksuzne automobile i to upravo po modelu ‘najam na jedan dan’ iako je Državna revizija jasno rekla da se radi o neefikasnom trošenju novca”.

Građanima je poručio da jedino na izborima mogu zaustaviti ovaj model ‘poput pijanih milijardera’ trošenja novca.

Problem vidi i u tome što nad gradskim firmama isključivi nadzor ima gradonačelnik, a Gradska skupština nema nikakve informacije što se događa u firmama.

Zagrebački holding demantirao je prošli tjedan tvrdnje kako nabavlja 312 automobila u vrijednosti 16,6 milijuna kuna plus PDV, među kojima i luksuzne automobile, jer je “u tijeku tek postupak savjetovanja za pripremu nabave i informiranje”, a sklapanje okvirnoga sporazuma nije obvezujuće.

Iz Holdinga su u priopćenju naveli kako će cijenu vozila po danu odrediti postupak nadmetanja koji tek treba uslijediti, a u kojem će se odabrati ekonomski najpovoljnija ponuda.