Peović: “Vjeroučitelji u školama ne samo da dobivaju plaću iz proračuna, već i postaju ravnatelji škola”

Izjava za medije predsjedničke kandidatkinje Katarine Peović

Predsjednička kandidatkinja Katarina Peović pozvala je u srijedu na raskid Vatikanskih ugovora jer smatra da se njima grubo krši sekularnost Hrvatske, a na godinu se iz državnog proračuna za Katoličku crkvu izdvaja više od milijardu kuna, dok Vlada tvrdi da nema novca za povećanje plaća medicinskim sestrama.

“Ta je svota i puno veća od milijardu kuna jer se izdvaja i putem netransparentnih davanja lokalne uprave i samouprave. Tako je Milan Bandić, primjerice, iz proračuna Grada Zagreba izdvojio pola milijuna kuna za seljenje jednog križa par metara po Hipodromu”, rekla je kandidatkinja Radničke fronte i Socijalističke radničke partije Katarina Peović ispred zgrade Hrvatske biskupske konferencije.

Za Vatikanske ugovore rekla je da su potpisani bez javne rasprave, protivno temeljnim demokratskim standardima.

Ocijenila je da raskidanje tih ugovora neće biti lagan proces, no Hrvatska bi trebala, umjesto sluganske politike, početi voditi međunarodnu suverenu i autonomnu politiku u korist države, ekonomije i naroda jer se  “o stvarnim svotama koje se izdvajaju za Crkvu može samo nagađati budući da Crkva ne podnosi financijska izvješća”.

Ustvrdila je i kako Vlada neodgovorno laže kada tvrdi da nema novca za povećanje plaća proračunskim korisnicima jer je  “Hrvatska prema plaćama na samom dnu Europe, dok je po izdvajanjima za Crkvu na samom vrhu”.

“Kada medicinske sestre i tehničari izlaze na ulice i s razlogom se bune jer nemaju dobre plaće, Vlada im odgovara da nema novca, no treba reći da to nije istina. Svaki svećenik u bolnici ima veću plaću od medicinske sestre koja se brine i o 20 pacijenata”, istaknula je Peović. 

Osvrnula se i na asistente u nastavi koji ne dobivaju honorare te ustvrdila da su, istodobno, svi vjeroučitelji u školama plaćeni i da se za njih 3000 izdvaja više od 240 milijuna kuna. Pritom vjeroučitelji ne odgovaraju državi koja ih plaća, nego Crkvi.

“Vjeroučitelji u školama ne samo da dobivaju plaću iz proračuna, već lakše od redovnih nastavnika napreduju u zvanju i postaju ravnatelji škola – broj ravnatelja vjeroučitelja se u osnovnim školama u posljednjih sedam godina više nego udvostručio, što ukazuje na paralelnu vlast, nikakvu odgovornost i preuzimanje upravljanja”, upozorila je Peović.

Sučeljavanje promašeno zbog svjetonazorskih pitanja

Jučerašnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata na HRT-u ocijenila je “totalnim promašajem” zbog pretjerane fokusiranosti na svjetonazorska pitanja budući da predsjednik sudjeluje u kreiranju vanjske politike.

“Koliko god sam se trudila u svom nastupu vraćati fokus na našu poziciju na periferiji Europe, te se teme ipak nismo dotakli”, rekla je.

Hina