Peović: Radnička fronta u Osijeku na izborima za Gradsko vijeće

Nakon što je u Osijeku nedavno osnovana gradska organizacija Radničke fronte (RF), saborska zastupnica te stranke Katarina Peović u subotu je u Osijeku najavila da će RF sudjelovati na izborima za Gradsko vijeće, a gradonačelničkog kandidata neće imati.

Po njezinim riječima, u Slavoniji su vidljivi rezultati deindustrijalizacije zbog stavljanja privatnog interesa i interesa međunarodnih kompanija ispred interesa radnika.

“Jedina konkurentnost koju nudimo u odnosu na europske zemlje je niska cijena rada. Na taj način se ne može napredovati niti možemo dostići najrazvijenije zemlje“, upozorila je Peović dodavši kako Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine “treba itekako preispitati, pogotovo kad je riječ o Slavoniji”.

Članica osječke Radničke fronte Sanja Kastratović istaknula je kako ne žele da Osijek, koji je bio jak industrijski grad, bude grad trgovačkih centara, nezaposlenosti i iseljavanja.

“Slučajevi tvornica šećera i Megglea najbolje ilustriraju nebrigu lokalne i državne vlasti”, ocijenila je Kastratović i pozvala je radnike i radnice da im se pridruže kako bi “vratili poduzeća radnicima, a Osijek vratili Osječanima“”.

Član osječke Radničke fronte Ivan Cingel upozorio je da Osijek nije pošteđen regresivnih prostornih politika i praksi, pri čemu se izbjegava institut javnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja .

„Najbolji primjer je izgradnja novog nogometnog stadiona na lokaciji Pampas koji nastaje mimo natječaja u zoni zaštitnog zelenila u kojoj po GUP-u ne smije biti gradnja objekata što znači da je građevinska dozvola za stadion izdana protivno GUP-u”, ustvrdio je.

Zbog toga je, istaknuo je Cingel, jedan od ciljeva osječke Radničke fronte “političko organiziranje oko zaštite javnih interesa u prostoru”.