Peović: Pomoć se dijeli bogatašima a radnicima se prihodi snižavaju

Katarina Peović/Izvor: D.Prša

Saborska zastupnica Katarina Peović (Klub zeleno-lijevi blok) rekla je u petak u Hrvatskom saboru da se u koronakrizi ‘pomoć dijeli lancima kladionica i hotela, bogatim odvjetničkim uredima’, dok se ‘prekarnim radnicima’ u toj krizi prihodi snižavaju.

Pitam se jesu li se smanjili iznosi lukrativnih ugovora Škorina Omega softwera ili Krstičevićevog King ICT ili M San grupe, kazala je Pejović u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Ustvrdila je kako je hrvatska Vlada, unatoč poruci čelnice Europske komisije Ursule von der Layen da ne otpuštamo radnike jer stiže oko 500 milijuna eura, „već pristala na otpuštanje 250 radnika rafinerije Sisak, 300 radnika Crosca, radnicima u Krašu se nisu produžili ugovori jer je korona, Brodotrogir se praktički raspada…“

Peović kaže da se “prekarno zaposlenima” u koronakrizi prihodi još snižavaju, da sezonci nisu primili nikakvu pomoć, niti na nju imaju pravu, da se radnicima uručuju otkazi, a minimalac se dignuo za „bijednih 150 kuna“.

S druge strane, tvrdi, Vlada pompozno objavljuje spasenje iz EU, nove kredite koji će se kad-tad morati vraćati.

Peović kritizira Vladinu politiku i smatra kako nas je koronakriza uputila da trebamo radit suprotno onome što radi Vlada, a to je, ‘raditi na reindustrijalizaciji,  jačanju vlastitih izvoznih industrija i onih koji osiguravaju temeljne potrebe poput industrije lijekova, medicinske opreme i hrane’.

Ivana Posavec Krivec (SDP) podsjetila je da je prije 31 godinu na današnji dan donijeta UN-ova Konvencija o pravima djeteta koju je prihvatilo 196 država, među njima i Hrvatska. No, dječja prava su više od pisanog dokumenta, stavove djece treba slušati, a ona se ne čuju u mnogim važnim pitanjima, kazala je zastupnica, upozoravajući kako je zbog izbijanja pandemije i krize covid-19 nastala i kriza dječjih prava.

Za poboljšanje dječjih prava od iznimne je važnosti njihova participacija, naglasila je.

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) u slobodnom govoru pozvao je premijera Andreja Plenkovića da dođe živjeti u Vukovar 365 dana u godini, i onda priča o pomirdbi i suživotu.

Smatra da se izjednačava žrtva i agresor i poručuje da im u Vukovaru ne treba srpski izaslanik niti ih ne zanima hoće li doći Boris Milošević ili Milorad Pupovac već da im trebaju arhivi Vukovarske bolnice, arhivi JNA koji pokazuju gdje su naši najmiliji sahranjeni i isplata ratne štete.

”To je znak pomirdbe i pogled prema budućnosti”, istaknuo je Pavliček.

Slobodnim govorima, Hrvatski sabor je zaključio ovotjedni rad, zastupnici se u Sabornicu vraćaju već u ponedjeljak kada će raspraviti amandmane podnijete na predloženi državni proračun i predložene zakone.