Pence u Egiptu započeo prvu turneju po Bliskom istoku

Američki potpredsjednik Mike Pence sastao se u subotu u Kairu s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem na početku svoje prve turneje na Bliskom istoku dok traju napetosti nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da Jeruzalem prizna prijestolnicom Izraela.

Pence je rano poslijepodne u pratnji supruge sletio u Egipat i zatim s egipatskim predsjednikom razgovarao u predsjedničkoj palači.

Lokalni tisak navodi da su oni razgovarali o sigurnosti u regiji, suradnji između dviju zemalja i budućnosti američke pomoći Egiptu.

Potpredsjednik će otići u Jordan i u nedjelju navečer u Izrael, posljednju etapu svoje turneje koja je početno bila predviđena za kraj prosinca, ali je odgođena nakon Trumpove odluke o Jeruzalemu.

U petak je Penceov glasnogovornik rekao da su susreti potpredsjednika s čelnicima Egipta, Jordana i Izraela dio amiečke sigurnosne politike.

On je došao u posjet Kairu dan nakon što je taj posjet najavio al-Sissi, saveznik Sjedinjenih Država koji odlučno vodi Egipat i namjerava se kandidirati za novi mandat u ožujku 2018.

Sissi je 2013. svrgnuo islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. (Hina)