Penavu nakon poziva na prosvjed čeka brifanje u HDZ-u

Ivan Penava gradonačelnik Vukovara/Izvor: Grad Vukovar

U subotu je HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sve svoje sugrađane pozvao da 13. listopada izađu na ulice kako bi prosvjedovali protiv inertnosti državnih vlasti koje, kako tvrdi, i 27 godina nakon počinjenja najstrašnijih zločina u Vukovaru nisu učinile ‘gotovo ništa’ da bi se pronašli i procesuirali svi počinitelji ratnih zločina.

Pošto je za grijeh nečinjenja prozvao SOA-u, glavnog državnog odvjetnika, ali i Ministarstvo pravosuđa i MUP – dva Vladina resora koje vode njegovi stranački kolege iz HDZ-a, vukovarski gradonačelnik je svjestan da će se taj prosvjed tumačiti jednim dijelom i kao protuvladin prosvjed.

U razgovoru za Jutarnji list Penava je u nedjelju rekao kako je iz središnjice stranke dobio određene poruke, ali da on neće odustati od prosvjeda.

“Iz vodstva stranke sam dobio određenu napomenu da bismo idući tjedan trebali zajedno sjesti i razgovarati. I ja tako mislim. Ali iz fokusa se ne smiju izgubiti ratni zločini i njihovo procesuiranje. A odustajanje od prosvjeda nije opcija. Svjestan sam mogućnosti da me stranka sankcionira, ali ja ne želim kalkulirati niti sa svojom političkom perspektivom, niti s eventualnim stavom koji će stranka po tom pitanju zauzeti.

Nama Vukovarcima je procesuiranje ratnih zločinaca jedno prevažno pitanje. Ako u HDZ-u postoje dileme po tom pitanju onda mi stvarno nemamo o čemu pričati”, rekao je Ivan Penava, piše Jutarnji list.