Povezite se

Politika

Penava: Napuštam HDZ, na izbore najvjerojatnije idem sa Škorom

Objavljeno

-

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je u srijedu kako napušta HDZ, na parlamentarne izbore najvjerojatnije izlazi na listi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, a do daljnjega će predstavljati neovisnu političku opciju u Vukovaru.

Pored Ivana Penave koji je zamjenik predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, iz te stranke izlaze i nastavljaju djelovati neovisno predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna, svi zamjenici predsjednika, predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota, svi vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću te svi predsjednici temeljnih organizacija.

“Ovo je za nas jedan izuzetno težak i emotivan trenutak. Da, napuštamo HDZ, to je svima jasno. To nam nije drago i mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni u toj dilemi izbora između temeljnih vrijednosti, ljudskih vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege, odabrati, naravno, ovo prvo”, rekao je Ivan Penava na konferenciji za novinare.

HDZ-u je spočitao “sramotnu šutnju” kada je u pitanju procesuiranje zločina počinjenih nad Vukovarom 1991. godine. Tvrdi i kako je iz središnjice HDZ-a traženo da i oni, na lokalnoj razini, šute i previše ne potenciraju pitanja vezana uz kažnjavanje ratnih zločina nad Vukovarcima. Sramotnim je ocijenio što, kako je kazao, u Hrvatskoj nitko nije procesuiran za zločine i razaranje Vukovara.

Vukovar korišten u marketinške svrhe

Kao drugi razlog napuštanja HDZ-a spomenuo je gospodarstvo rekavši kako je svih ovih godina Vukovar korišten u marketinške svrhe dok je izostala prava i učinkovita potpora vukovarskom gospodarstvu. “Po prvi puta u mandatu ove Vlade su najveća vukovarska poduzeća dovedena u opasnost sa svojim poslovanjem jer su izgubila prava koja su im dana Zakonom o obnovi i razvoju grada Vukovara jer su uvedena pravila o potporama male vrijednosti”, kazao je.

Kao zadnje i ključno u donošenju odluke naveo je popis stanovništva. “Još jednom je u političkoj trgovini između HDZ-a i koalicijskih partnera izdan Vukovar, nevjerojatnim dogovorom da manjinci popisuju manjince, a za što će teret tog dogovora ponovno snositi građani grada Vukovara. Još jednom je ustupak prema koalicijskom partneru stavljen ispred interesa Republike Hrvatske, građana grada Vukovara, ispred žrtve”, rekao je Penava.

Kazao je i kako se s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem nije čuo od unutarstranačkih izbora kada mu je čestitao. Podsjetio je i kako nije, iako je mogao, aktivirati saborski manadat u netom raspuštenom sazivu Sabora i to prije svega jer se želio posvetiti Vukovaru i građanima Vukovara.

Na pitanje novinara, kako namjerava surađivati s HDZ-om ukoliko na listi Domovinskog pokreta uđe u Sabor, a Domovinski pokret postizborno koalira s HDZ-om, Penava je kazao kako nije isključiv i spreman je na suradnju ako će ona donijeti korist za Vukovar.

“Izborni razultati će biti kakvi će biti. Jesmo li sretni što napuštamo HDZ-e, nismo. Pozivam građane da prepoznaju misao, emocije i intenciju i daju nam povjerenje. Svatko mi je prihvatljiv. Ovdje sam u službi interesa Vukovara. Ako realizacija tih ciljeva znači suradnju s tim i tim, X, Y, onda će tako i biti. Jer, što nam je vrijedilo i biti 29 godina u HDZ-u i ne realizirati ideje i nastojanja”, rekao je Penava.

Ustvdio je i kako je u mandatu gradonačelnika Vukovara iskoristio sve mehanizme i alate koje su mu bile na raspolaganju, “ali nije išlo”. Rekao je kako Vukovar očito nije dovoljno velik da se ispoštuju neke stvari jer u Hrvatskoj ima i većih i jačih tema, iako to, kako je kazao, neće nikada čuti iz ušiju nekih čelnih ljudi HDZ-a, već da im je Vukovar najvažniji i isključivo na srcu.

Penava: Spreman sam odgovoriti na moguće prijetnje

Kazao je i kako nakon svega ne očekuje odmazu iz HDZ-a ocjenivši kako je ovo što se dogodilo u Vukovaru s njegovim istupanjem iz stranke i vodstva gradske organizacije krupna i teška odluka cijelog vukovarskog Gradskog odbora HDZ-a s kojom definitvno padaju i zadnje maske. Također je kazao kako predsjednik stranke Andrej Plenković nikada nije na njega vršio neki pritisak.

“Gdje je međutim odgovornost HDZ-a i predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića zato što će biti još jedan premijer u nizu koji nije napravio ništa po pitanju pravde za žrtve Vukovara”, pitao je Ivan Penava. Poručio je i kako  je spreman odgovoriti na svaki eventualni budući pritisak i prijetnje, koje bi mogle doći. “Ukoliko bilo kome padne na pamet da krenu na ljude samo zato što drugačije razmišljaju, neka krenu, mislim da me svi znate dovoljno dobro i da će odgovor biti kakav će biti. I bivši predsjednik Josipović i Kukuriku Vlada znaju što znači imati Vukovar protiv sebe” kazao je Penava.

“Onaj tko na Vukovar krene đonom, dobit će lakat”, poručio je vukovarski gradonačelnik.

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije