Pejčinović Burićna sastanku Kvadrilaterale te SEI-a na marginama Opće skupštine UN-a

Hina

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić je u srijedu bila domaćinom ministarskog sastanka Kvadrilaterale koja okuplja četiri države članice EU-a – Bugarsku, Grčku, Hrvatsku i Rumunjsku -na kojem je s ministrima razgovarali o aktualnom stanju u jugoistočnoj  Europi te daljnjim naporima u provedbi nuklearnog sporazuma s Iranom.

Na sastanku je dogovoreno, kako je izvijestilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova,  daljnje jačanje ove uspješne suradnje i koordinacije u kvadrilateralnom formatu, koja će uz vanjskopolitičke teme obuhvatiti i ostala pitanja iz područja EU poslova.
Ministrica je bila i domaćinom neformalnog ministarskog sastanka Srednjoeuropske inicijative (SEI), kojom Hrvatska ove godine predsjedava.
Sastanak je nastavak razgovora sa susreta u Splitu u lipnju ove godine. Tijekom sastanka se razgovaralo o iskustvima i izazovima procesa europskih integracija te zajedničkim naporima u postizanju održive regionalne stabilnosti.
Kao domaćin sastanka, ministrica Pejčinović Burić dala je kratak pregled dosadašnjih te plan predstojećih aktivnosti tijekom hrvatskog predsjedavanja SEI-jem te najavila održavanje sastanka na vrhu i poslovnog foruma država članica Srednjeeuropske inicijative u prosincu 2018. godine u Zagrebu.
Ministrica Pejčinović Burić je sudjelovala i na sastanku na visokoj razini o Siriji u organizaciji EU-a na kojem se razgovaralo o naporima u cilju odgovora na krizu u Siriji, kao i na nizu drugih susreta hrvatskog izaslanstva.
Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održan je i niz bilateralnih sastanaka, među kojima i s Jusufom bin Alavi bin Abdullahom, ministrom vanjskih poslova Omana, Shaikhom Khalidom bin Ahmetom bin Mohammed Al Khalifom, ministrom vanjskih poslova Bahreina te s Mohamedom Taha Sialasom, ministrom vanjskih poslova Libije.
Ministrica je u izjavi istaknula kako će govor američkoga predsjednika Donalda Trumpa obilježiti suradnju SAD-a i UN-a. Osim niza sastanaka na marginama, napomenula je, kako je hrvatsko izaslanstvo imalo i akciju za očuvanje mira te načinu kako se mirovne akcije mogu bolje ustrojiti kako bi dovele do mira u zemljama u kojima se provode.
Naglasila je kako je ovo bila prigoda i za razgovore unutar Unije za Mediteran, budućnosti mediteranskih zemalja i mira u toj regiji.
Na sastanku s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovaralo se o tranatlantskim odnosima, napomenula je dodavši kako se govorilo, uz ino, i o divergentnim odnosima među zemljama članicama.
Ocijenila je kako je dobro voditi dijalog te podsjetola da se na tom sastanku razgovaralo i o Ukrajini.
Na sastanku Kvadrilaterale ponajprije se, naglasila je, razgovaralo jugoistočnoj Europi, Iranu, sankcijama i nuklearnom sporazumu iz kojeg su izašle SAD.
U okviru SEI ragovaralo se o europskim integracijama koje su, ocijenla je, ključne za mir u regiji. (H)