Pejčinović Burić: Tajani nije dužnosnik Italije i zato se ne može slati diplomatska nota

Hina

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani nije izabrani dužnosnik Italije i zato nije moguće slati diplomatsku notu Rimu, rekla je u utorak šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić, te ustvrdila da je brza osuda Tajanijeva govora o “talijanskoj Istri i Dalmaciji” u Basovizzi kod Trsta bila jedina primjerena reakcija, a što je i učinjeno.

Odgovori drugim sredstvima kao što su diplomatska nota, razgovori s veleposlanicima nisu mogući, odgovorila je ministrica vanjskih i europskih poslova na novinarsko pitanje planira li diplomacija poduzeti druge korake, pošto se Tajani ispričao onima koji su krivo protumačili njegove riječi. 

“To ne bi u ovom slučaju bila uobičajena diplomatska praksa, s obzirom da je gospodin Tajani bio ondje kao šef EP-a”, rekla je. “Nota se može slati u slučaju da je Antonio Tajani izabrani dužnosnik Italije”, istaknula je.

Reakcije službenog Zagreba bile su primjerene, jake i odgovarajuće, a “najučinkovitiji, najbrži, najbolji način” bila je izjava premijera Andreja Plenkovića, smatra ministrica.

“Jedina primjerena reakcija je bila izravno osuditi govor koji nije primjeren, izravno zvati gospodina Tajanija, izraziti negodovanje, žestoko negodovanje i tražiti da javno ospori svoje riječi”, rekla je ministrica pa istaknula: “To  je premijer odmah napravio”.

Po njezinu mišljenju hrvatska je reakcija polučila rezultate jer je Tajani više puta izrazio žaljenje i uvidio da njegova izjava nije primjerena, ni sukladna europskim vrijednostima niti dužnosti predsjednika Europskog parlamenta.

Tajani, koji je u nedjelju govor na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kod Trsta završio uzvicima “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”, rekao je da je želio poslati poruku mira i da mu je žao ako su to neki protumačili kao iskaz teritorijalnih pretenzija.