Pejčinović Burić: Slovenija ne uspijeva u međunarodnom pritisku

foto HINA/ MVEP/ ua

Sudionici međunarodnog strateškog foruma na Bledu bili su začuđeni što ga je slovenski vrh iskoristio kako bi optužio Hrvatsku za kršenje vladavine prava jer ne priznaje kompromitiranu arbitražnu odluku o granici, a Europska komisija u tome se ne slaže sa slovenskim stajalištem, kazala je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u emisiji A sada vlada Hrvatskog radija.

“Sugovornici s kojima sam razgovarala bili su začuđeni da se jedan tako relevantan skup s važnim temama iskoristi da se optuži Hrvatsku za nepoštivanje vladavine prava”, rekla je šefica hrvatske diplomacije dan nakon sudjelovanja na skupu na Bledu.

“Međutim, potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans mi je potvrdio da EK to ne gleda na taj način”, kazala je Pejčinović Burić.

Hrvatska je na Bledskom forumu, ali i drugdje, što javno, što tihom diplomacijom objasnila svoja stajališta oko arbitražne odluke i odgovorila na slovenske optužbe, kazala je ministrica.

“Upravo je Slovenija na najgori mogući način kompromitirala međunarodno pravo i dovela u pitanje arbitražni način rješavanja sporova, to je bilo vrlo eklatantno kršenje međunarodnog prava”, izjavila je Pejčinović Burić, dodavši da u povijesti arbitražnih sudova o granici postoji samo jedan sličan slučaj, u sporu Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kada se sud zbog kompromitacije sam raspustio.

Unatoč tome, naglasila je Pejčinović Burić, Hrvatska u svim razgovorima ističe da je taj spor bilateralno pitanje koje Hrvatska želi riješiti.

Europska komisija se uvijek zalagala da su granična pitanja bilateralna pitanja, “a mi smo se spletom okolnosti našli u arbitraži, usred pregovora o pristupanju kad je Slovenija opet kršila uzuse i stavila bilateralno pitanje pod blokadu, što je na neki način bila ucjena”, kazala je hrvatska ministrica. “Dakle, imamo dvostruki problem” sa slovenskim postupanjem u cijelom sporu oko granice.

Komentirajući činjenicu da EK poziva na primjenu arbitražne odluke, Pejčinović Burić je kazala da se Hrvatska i Komisija ne slažu samo u jednom.

“Komisija smatra da slovenska povreda arbitražnog postupka nije bila tolika da je Hrvatska iz njega trebala izići”. To je politički stav Komisije, ali Komisija nema nadležnost u ovom pitanju, što i sama priznaje, rekla je Pejčinović Burić.

Erjavec je agresivan i bezobrazan

Za slovenskog kolegu Karla Erjavca, koji u zadnje vrijeme ne bira riječi u optuživanju Hrvatske, kazala je da “apsolutno nije čovjek za dijalog”.

“Mislim da to sada treba reći, Erjavec nastupa agresivno i bezobrazno i prelazi sve granice”, kazala je Pejčinović Burić.

“Naš stav apsolutno nije takav, mi smatramo da unatoč otvorenim pitanjima treba razgovarati. Hrvatska sa Slovenijom ima odlične gospodarske odnose, odlične međuljudske odnose i mnogo je više razloga da razgovaramo nego da se konfrontiramo”, kazala je hrvatska ministrica, rekavši da “srećom, nisu svi u Sloveniji kao Erjavec”.

“Premijer Cerar je otvoren za dijalog, iako različito doživljavamo cilj dijaloga, ali to je tako u pregovorima, treba biti strpljiv, okolnosti nisu jednostavne”, rekla je Pejčinović Burić.

Misli i da Slovenija vjerojatno neće blokirati hrvatski ulazak u šengenski prostor.

“Šengensko pitanje je pitanje vanjskih granica EU-a i mislim da će se članice drugačije postaviti nego u našim pristupnim pregovorima kada smo imali blokadu zbog graničnog prijepora”, rekla je ministrica, kazavši kako je u “konačnici i slovenski interes da RH pristupi šengenskom prostoru”.

“Naše je da ispunimo šengenske kriterije, a kada to napravimo mislim da će okolnosti pokazati je li nekome oportuno to blokirati i da se neće dobro gledati bude li Slovenija posezala za takvim sredstvima”, zaključila je.

Hina