Pejčinović Burić: S Rusijom želimo graditi stabilne odnose

Hina

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić poručila je u nedjelju, na susretu s građanima u okviru Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora, kako Hrvatska s Rusijom namjerava graditi stabilne odnose kakve ima i do sada, te potvrdila posjet predsjednice države Rusiji.

“Sa Rusijom imamo namjeru graditi stabilne odnose kakve imamo i do sada i u onim dijelovima u kojima možemo, a to su prije svega razvoj gospodarstva, kulture…”, odgovorila je ministrica građaninu kojeg je zanimalo zašto Hrvatska ne vodi bolju politiku prema Rusiji.

Ministrica ističe da je u tijeku priprema za visoki posjet, da će predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović tijekom ovog mjeseca posjetiti Rusiju.

Sa svim zemljama, posebno onima koje su velike i važne, kao što je Rusija, imamo namjeru njegovati odnose u dijelovima koji su korisni i za jednu i za drugu stranu, kazala je ministrica na Danu otvorenih vrata, manifestaciji koja građanima omogućuje da dva puta godišnje, u prigodi Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja i Dana neovisnosti, 8. listopada bez najave dođu u Sabor i susretnu se s predsjednikom Sabora i zastupnicima. Manifestacija se održava po osmi put, a u nedjelju su joj se po prvi put pridružili članovi Vlade s premijerom Andrejem Plenkovićem pa su građanima omogućili svojevrsni ‘aktualni sat’.

Do prve polovice 2019. ispuniti kriterije za schengenski prostor

Premijer je tom prigodom potvrdio da je Hrvatska ostvarila svoje ključne starteške ciljeve i zadaće: slobodu, demokraciju, neovisnost, vlastitu državu, te naglasio da sada, u okviru europskog projekta, do prve polovice 2019. želi ispuniti kriterije za ulazak u schengenski prostor, a nakon toga postati i članica eurozone.

Imao je i poruku za susjede koji žele u EU i NATO.

“Želimo da svi koji žele ući u EU i NATO to naprave na temelju individualnih postignuća i kriterija, a Hrvatska će im u tome pomoći, kao što i do sada radi”, rekao je.

“Strateški trokut” za Slavoniju

Slavonija, na žalost, nije jedina, praktično od Dugog Sela nailazite na slične probleme, odgovorio je premijer Vinkovčaninu čije su pitanje što će Vlada učiniti za razvoj Slavonije i zaustavljanje dramatičnog iseljavanja, građani popratili snažnim pljeskom.

Prepoznali smo koliko je Slavonija pogođena raznim nedaćama, pitanje demografske obnove, revitalizacije po nama je ključno gospodarsko i razvojno pitanje, rekao je premijer, tumačeći kako Projektom Slavonija Vlada na “koherentan način” želi angažirati nacionalna, sredstva iz EU, privatnog sektora i lokalnih jednica, kako bi se došlo do uvjeta, odnosno trenutka u kojem će mladi željeti ostati u Slavoniji.

U Vladi je troje Slavonaca, “strateški trokut” za razvoj Slavonije, rekao je premijer, navodeći ministricu Gabrijelu Žalac, ministre Tomislava Tolušića i Zdravka Marića.

Ova je Vlada prepoznala važnost Slavonije, osnovala Savjet za Slavoniju, za regionalni je razvoj u državnom proračunu ove godine osigurala četiri puta više sredstava nego proteklih godina, rekla je Žalac.

Ministar zaštite okoliša, ranije ministar rada Tomislav Ćorić najavio je da će mirovine slijedeće godine biti nešto veće.

I puno zastupnika ne zna što je replika

Domaćin nedjeljne manifestacije bio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković kojemu se pridružio i potpredsjednik Željko Reiner te 10-ak HDZ-ovih zastupnika.

Ozbiljna pitanja, Jandroković je ‘omekšavao’ ležernijim komentarima.

U jednom trenutku učinilo mu se da jedan dječak diže pločicu za repliku pa ga je upitao želi li replicirati, no dječak je odgovorio da ne zna što to znači.

“Ima i puno zastupnika koji isto ne znaju”, primjetio je predsjednik Sabora i ‘zaradio’ pljesak brojnih građana.