Pejčinović Burić: pitanje nestalih glavni prioritet u odnosima sa Srbijom

FaH

Pitanje nestalih za Hrvatsku je od “prvenstvene” važnosti i pitanje broj jedan u odnosima sa Srbijom, izjavila je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i podsjetila da Hrvatska traži još 1945 osoba nestalih u Domovinskom ratu.

“Pitanje nestalih je za nas otvoreno pitanje sa Srbijom od prvenstvenog značaja. Zbog humanitarne i ljudske dimenzije i toliko godina koliko je prošlo (…) nakon 20-ak i nešto godina mislimo da obitelji žrtava imaju pravo znati što se desilo, gdje su posmrtni ostaci i da tu priču zatvorimo. Stoga je, na toj razini, to pitanje broj jedan u odnosima sa Srbijom”, kazala je ministrica u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Pozitivnim je ocijenila da je Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić to prepoznao i u Beogradu u utorak primio izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja te je obećao da će njegov ured potragu za nestalim osobama pratiti na tjednoj razini.

“Mi vjerujemo da se uz dobru volju to može brzo riješiti”, kazala je Pejčinović Burić i dodala da treba otvoriti arhive i omogućiti pristup informacijama.

Prema njezinim riječima, u odnosima sa Srbijom postoje i druga otvorena pitanja, od uređenja graničnog pitanja, pitanja sukcesije, povrata kulturnog blaga pa sve do pitanja univerzalne jurisdikcije, ali je “nama prioritetno da se počne s pitanjem nestalih”.

Što se tiče sveukupnosti naših odnosa, nastavila je, “bilo bi dobro, otvoreno, iskreno i bez trećih misli ići u rješavanje tih pitanja koja su ostala kao naslijeđe rata i poraća”.

Na prvom sastanku predsjednika Srbije s obiteljima nestalih nisu postavljeni nikakvi uvjeti i rokovi, a izaslanstvo obitelji nestalih od Vučića je zatražilo da, na temelju svojih izjava iz Zagreba kako može pomoći u potrazi za nestalima, to i provede u djelo.

Od predsjednika Srbije zahtijeva se da utječe na sve relevantne institucije u Srbiji koje imaju ili mogu imati informacije o nestalima.

“Predsjednik Srbije rekao nam je da on nema razloga, niti jednog razloga, da se osobno ne uključi u ta pitanja i ispuni što je obećano, te da ga apsolutno ne zanima zaštita osoba koje su od 1991. pa nadalje bile u lancu odgovornosti ili možda i danas imaju neki utjecaj”, rekla je novinarima nakon sastanka s Vučićem predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.