Pejčinović Burić: “Nema nikakve osnove za slovensku tužbu protiv Hrvatske”

Fah

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatsko stajalište da granično pitanje sa Slovenjom nije predmet europske pravne stečevine i da Slovenija nema nikakve osnove za tužbu.

“Nema ni razloga ni povoda za takvu tužbu. Mi sada, kao i svi drugi, čekamo što će reći Europska komisija, ali ostaje činjenica da bilateralno granično pitanje nije predmet pravne stečevine i s tog naslova nema nikakve osnove za tužbu. Još jednom pozivamo Sloveniju na dijalog jer mislimo da se kroz dijalog to pitanje može riješiti”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Slovenska vlada je u petak predala pismo Europskoj komisiji s prijedlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Slovenija namjerava tužiti Hrvatsku na temelju članka 259 zbog nepoštivanja arbitražne odluke o granici.

Prema proceduri, prije nego što jedna država članica pokrene postupak protiv druge članice prvo se mora obratiti Europskoj komisiji s takvim prijedlogom.

Članak 259. Lisabonskog ugovora glasi: “Država članica koja smatra da neka druga država članica nije ispunila neku obvezu iz Ugovorā, može predmet uputiti Sudu Europske unije. Prije nego što neka država članica podnese tužbu protiv druge države članice zbog navodne povrede neke obveze iz Ugovorā, predmet iznosi pred Komisiju. Nakon što je dotičnim državama pružena prilika da se usmeno i pisano očituju o svom predmetu i primjedbama druge strane, Komisija a daje obrazloženo mišljenje. Ako Komisija a u roku od tri mjeseca od dana kada joj je predmet dostavljen ne da svoje mišljenje, izostanak takvog mišljenja ne sprječava podnošenje tužbe Sudu”.