Pejčinović Burić na zasjedanju UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi

FaH

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a 26. i 27. veljače u Ženevi, priopćilo je u utorak ministarstvo.

Na najvažnijem međunarodnom forumu za jačanje zaštite i promicanja ljudskih prava, ministrica je predstavila angažman Hrvatske u tom području, snažnu opredijeljenost jačanju ljudskih prava unutar sustava UN-a te aktivnosti Hrvatske kao članice vijeća.

Pejčinović Burić je upozorila da se i nakon 70 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima međunarodna zajednica suočava s velikim izazovima u pogledu suzbijanja kršenja ljudskih prava u brojnim dijelovima svijeta.

Izrazila je zabrinutost flagrantnim, kontinuiranim teškim kršenjima ljudskih prava u kriznim žarištima u svijetu – Mjanmaru, Sjevernoj Koreji, Siriji, Burundiju, DR Kongu, Jemenu, Libiji i Ukrajini.

Šefica hrvatske diplomacije je predstavila stajališta i prioritete Hrvatske u pogledu zaštite ljudskih prava, osobito prava djece, osnaživanja položaja žena i djevojčica, nediskriminacije posebno osjetljivih i ranjivih društvenih skupina, slobodu vjere i uvjerenja te zaštitu prava nacionalnih manjina.

Globalno djelovanje Hrvatske na području ljudskih prava dodatno je osnaženo članstvom u Vijeću za ljudska prava UN-a od 2017.-2019., gdje se dosljedno zalažemo za jednakost, dostojanstvo i slobodu svakog pojedinca te puno poštivanje i promicanje ljudskih prava u svim državama, naglasila je ministrica.

Pejčinović Burić se u Ženevi sastala s visokim povjerenikom UN-a za ljudska prava Zeidom Ra’ad Al Husseinom, stoji u priopćenju. (Hina)