Pejčinović-Burić: Granica je tamo gdje je i do sada bila

Izvor: HRT

Dok Bruxelles od Zagreba i Ljubljane traži nastavak razgovora, uoči sutrašnjeg dolaska na sastanak u ministarstvo poljoprivrede sastali su se savudrijski ribari kako bi zauzeli zajedničko stajalište.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” izjavila je da trenutačno ne postoje izravni razgovori Zagreba i Ljubljane o postojećem problemu.

Mi smo dosta razgovora vodili zadnjih šest mjeseci. Bilo je vremena za razgovore, a sada se nažalost Slovenija vratila na svoju poziciju da želi jednostrano primijeniti svoju odluku. Mi i dalje vjerujemo da samo dijalogom možemo doći do obostrano prihvatljivog rješenja, kazala je ministrica.

Glasnogovornica EK-a govori da je EK i dalje spremna pridonijeti i olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek arbitražnog suda. Naginje li EK tako na slovensku stranu, upitao je ministricu urednik Branko Nađvinski. Predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker ponudio je da potpredsjednik EK-a Frans Timmermans posreduje između Slovenije i Hrvatske, međutim mi i dalje vjerujemo da Hrvatska i Slovenija trebaju prvo inzistirati na bilateralnim razgovorima.

Ako tijekom tog razgovora ne budemo mogli doći do nekog rješenja, onda možemo zatražiti posredovanje Europske komisije, ali uz zahtijev obiju strana, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Granica je tamo gdje je i do sada bila. To je naš stav. Mi se i dalje držimo toga da bilateralno granično otvoreno pitanje može biti riješeno samo bilateralno u dogovoru i jedne i druge strane, naglasila je.

Govoreći o bojazni hrvatskih ribara da bi im Slovenija mogla naplatiti velike kazne ministrica je kazala da Slovenija može primjenjivati svoje propise samo na neprijeporno slovenskom teritoriju. Prema tome, Slovenija ne može hrvatskim ribarima niti određivati niti naplaćivati nikakve kazne s obzirom da nema jednostrane primjene. Dakle, naši ribari ribare na onom području na kojem su ribarili i prije 1991. i nakon 1991. godine, izjavila je među ostalim ministrica.