Pejčinović Burić: dok iz Srbije dolaze neprihvatljive izjave teško će odnosi biti bolji

Hina

Sve dok srbijanski čelnici daju tendenciozne i neprihvatljive izjave i dok se Srbija ne suoči sa svojom ulogom u ratovima devedesetih, ne mogu se očekivati znatniji pomaci u međusobnim odnosima Srbije i Hrvatske, rekla je u četvrtak hrvatska šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić. 

“Žalosno je da se nastavljaju tendenciozne i zlonamjerne izjave visokih srbijanskih dužnosnika” o Hrvatskoj, rekla je Pejčinović Burić u razgovoru za Dnevnik HRT-a i ocijenila da to nije put prema dobrosusjedskim odnosima.

Srbijanski šef diplomacije nazvao je u utorak “bestidnom” izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i dodao da “ne zna misli li Plenković pritom i na onih 220.000 naših nesretnika iz ‘Oluje'”.

Ministar obrane Aleksandar Vulin je, među ostalim, u četvrtak ustvrdio kako „Hrvati žele protjerati i ono malo Srba što je ostalo“.

“Radi se o dva čovjeka koji dolaze iz najužeg okruženja Slobodana Miloševića (…) i dok takvi ljudi sjede u srbijanskoj vladi teško je očekivati da će prestati ovakve zlonamjerne izjave prema Hrvatskoj, ali i drugim državama”, rekla je Pejčinović Burić.

Ona je dodala i da se Beograd prvo treba suočiti sa svojom ulogom u ratovima devedesetih kako bi se poboljšali odnosi Srbije i Hrvatske te ocijenila da je teško očekivati poboljšanje odnosa dok su u vladi Srbije bliski suradnici Slobodana Miloševića 

“Nadamo se da će i u Srbiji sazrijeti svijest da bez toga nema mira i napretka u našem susjedstvu”, rekla je Pejčinović Burić. “Prvo se treba agresor suočiti sa svojom prošlošću, što je, svi znamo, Srbija”, rekla je hrvatska ministrica zaključivši da potom dvije strane mogu razgovarati o svim drugim otvorenim pitanjima.

“Mi smo susjedi, ostat ćemo susjedi” i trebamo graditi dobrosusjedske odnose, zaključila je hrvatska šefica diplomacije.