Pedeset građana podnijelo zahtjev za promjenom spola

Izvor: N1

Problemi transrodnih osoba konačno su stigli i do Markova trga. U raspravi na današnjoj sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sudjelovali su i predstavnici nevladinih udruga koji se zalažu za to da se ta prava reguliraju novim zakonom.

U posljednje dvije godine 50 hrvatskih državljana podnijelo je zahtjev za promjenom spola u dokumentima. Romana Taylor, transrodna žena, jedna je od njih. Sada je uspjela dobiti ženski matični broj.

“Rasplakat ću se, evo. Dodijelili mi matični broj, sad ću dobiti rješenje. Svi su se potpisali pozitivno. Ja sam svoju tranziciju završila po tom pitanju, u tranziciji sam već dvije godine, iako cijeli svoj život živim kao žena. Sad je konačna tranzicija, dok se oporavim, ako Bog da, iduće godine, prije ljeta ja bih se trebala operirati”, kaže Romana Taylor.

Administracija nije jedini problem s kojim se transrodne osobe suočavaju. Prihvaćenost u društvu, liječničko savjetovanje ili mogućnost operativnih zahvata – sve je to u Hrvatskoj poprilično oskudno, a upravo to su saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izložili predstavnici nevladinih udruga.

“Nažalost imamo problem s time da ne postoje organizirane klinike koje se bave transrodnim osobama i općenito nema stručnjaka koji se bave time. Jako malo endokrinologa i sve je centralizirano u Zagrebu”, kaže Luna Sardelić iz Udruge Transparent.

Obje strane složile su se u jednome – napisano na papiru treba se početi primjenjivati u praksi.

“Osobno, meni je to jako teško pitanje. Ja sam znala da je moje otvaranje i javno priznanje izazvalo bijes i mržnju. Ali, bila sam spremna na svu diskriminaciju, moj put je bio težak i trnovit, ali nisam dala da me pokolebaju”, kaže Taylor.

Prema standardima vijeća Europe, zakonsko priznanje roda trebalo bi se temeljiti isključivo na principu samoodređenja. Ipak, u Hrvatskoj je taj postupak prilično dug. Za dobivanje matičnog broja potrebna je potvrda ustanove za socijalnu skrb, psihijatra, psihologa, zdravstvenog vijeća…Uz sve to, nijedan trošak promjene spola ne snosi HZZO, već isključivo pacijent. (N1)