Peđa Grbin: Treba birati novo vodstvo SDP-a

FaH

Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin zauzeo se u srijedu navečer da se unutarstranački izbori u SDP-u održe do kraja godine na nacionalnoj i na lokalnoj razini što bi bila prilika da se članstvo izjasni o aktualnom vodstvu stranke, za koje Grbin smatra da ne uživa povjerenje većine SDP-ovaca.

Nakon što je velik dio članova SDP-a i javno počeo izražavati nezadovoljstvo njezinim vođenjem,  Grbin je, gostujući u Dnevniku Nove tv, ocijenio da u SDP-u postoji kritična masa za promjenu.

Po njegovu sudu, Bernardić  jučer na sjednici Kluba zastupnika nije dobio potporu većine  za način na koji vodi stranku i komunicira svoje politike u klubu.

Bernardić loše vodi stranku, u jednom uskom krugu ljudi, a svi mi drugi u Predsjedništvu stranke I u Klubu zastupnika osjećamo se isključenima, ustvrdio je Grbin.

Iako je Bernardić izabran na čelo stranke prije nešto manje od godinu dana, Grbin smatra da postoji mogućnost da ga se smijeni i to na izvještajnoj konvenciji stranke, koja će se održati do kraja godine.

“Svaka konvencija stranke ima punu mogućnost i puno pravo raspravljati o vodstvu stranke. Može opozvati bilo kojeg člana Predsjedništva uključujući i predsjednika. Bojim se da ćemo morati doći do toga, ako se neke stvari brzo ne promijene i ne poprave, da na konvenciji stranke raspravljamo o povjerenju izabranom vodstvu SDP-a”, rekao je Grbin.

Najboljim scenarijem smatra da se izvještajnu konvenciju pretvori u izbornu gdje bi se biralo cjelokupno vodstvo, uključujući i predsjednika, i u konačnici da se odluči je li to kako je Bernardić vodio SDP u zadnjih godinu dana ono što članovi stranke žele.

Istaknuo je kako “ovakav SDP ne predstavlja pravu oporbu vlasti i nema izgleda pobijediti HDZ i Plenkovića na budućim parlamentarnim izborima”. Za to su, kaže, potrebne promjene, stvaranje kritične mase za smjenu Bernardića.

“Šutjeli smo o porezu na nekretnine, nismo dovoljno jasno reagirali kod premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca. Gdje smo danas kada ponovno imamo atak na prava nacionalnih manjina”, upitao je Grbin.

Upitan tko bi bili protukandidati Davoru Bernardiću na izvještajnoj konvenciji, ustvrdio je da  “takvih osoba u stranci ima”, da je u ovom trenutku sekundarno pitanje tko bi to bio, te odbio odgovoriti ima li osobno takve ambicije.

H/N