PDV će se plaćati i na pakete vrijednosti do 160 kuna

Pixabay

Od iduće bi se godine na razini EU trebalo ukinuti oslobođenje od plaćanja PDV-a na pakete male vrijednosti – do 22 eura – kupljene putem interneta u nekoj od zemalja izvan Europske unije.

Dio je to velike reforme PDV-a koja će postupno stupiti na snagu do 2021. godine, a ide za tim da se olakša trgovina unutar EU i izbjegne porezna evazija u odnosu prema trećim državama.

Komisija procjenjuje da će zaokruženi paket domaćim e-trgovcima godišnje donijeti oko 5 milijardi eura ušteda, dok bi oporezivanje paketa male vrijednosti donijelo u proračune država članica oko milijardu eura. Dakako, proračuni će se puniti na teret domaćih potrošača koji su kupovali jeftine “sitnice” putem interneta.

Ukidanje izuzeća na pakete male vrijednosti Komisija pravda time da su kontrole pokazale da se iza njih uglavnom kriju skuplje pošiljke iz Kine koje su lažno deklarirane. Prema domaćim propisima, dobra male vrijednosti do 160 kuna po pošiljci oslobođena su plaćanja carine, PDV-a i trošarine pri uvozu.

Od oslobođenja su izuzeti alkohol i alkoholna pića, parfemi i toaletne vode te duhan i duhanski proizvodi. Za sada nema informacija hoće li države članice zadržati oslobođenje od plaćanja carine jer, ako to ne čine, cijena svakog paketića poskupjet će za 60-ak kuna, neovisno o PDV-u. Toliko, naime stoje administrativni troškovi carinjenja, piše Večernji list.