Pavliček: HDZ-ovi interesi su iznad interesa šire zajednice

Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je u ponedjeljak, tijekom izjašnjavanja o amandmanima na pojedine zakonske prijedloge, da su HDZ-ovi interesi iznad interesa šire zajednice.

U Hrvatskom saboru bilo je, uz ostalo, riječi o HDZ-ovom mandmanu na Konačni prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim se omogućava pravo na jednog zamjenika gradonačelnika i u gradovima koji imaju više od 10.000 stanovnika, a ne samo preko 35.000 do 100.000 stanovnika.

Zastupnici su poduprli i HDZ-ov amandman prema kojem odluku o imenovanju privremenog zamjenika, iz redova predstavničkog tijela koje će imenovati općinski načelnik i gradonačelnik, može promijeniti tijekom mandata.

Marijan Pavliček ocijenio je pak kako su time stvari vraćene na početak, da neće biti ostvarene najavljene uštede te da se ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica “posuo pepelom”, a pokazalo se i da su HDZ-ovi interesi iznad interesa šire zajednice.

Prihvaćen je i amandman Kluba zastupnika SDSS-a i zastupnika Furija Radina i Roberta Jankovicsa da općinski načelnik, odnosno gradonačelnik koji je onemogućen obavljati dužnost može odrediti zamjenika iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno pripadnika hrvatskog naroda u jedinicama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine većinu stanovništva.

Većinu amandmana koje je predložila oporba, Vlada je odbila.

Glasovanje o amandmanima očekuje se u utorak.