Pavliček: Do uhićenja u Negoslavcima došlo 29 godina nakon zločina

Saborski zastupnik Marijan Pavliček izjavio je u četvrtak u ime Kluba Hrvatskih suverenista da je do uhićenja u Negoslavcima došlo 29 godina nakon što je počinjen zločin na Ovčari, ocijenivši efikasnost Državnog odvjetništva žalosnim.

“Uskoro će biti 29 godina od trenutka kada je zločin na Ovčari počinjen, 22 godine su počinitelji živjeli slobodno u Hrvatskoj. Nakon završetka mirne reintergracije bili su dostupni hrvatskim vlastima, to je 7965 dana”, rekao je Pavliček tijekom slobodnog govora i postavio pitanje efikasnosti Državnog odvjetništva.

Njima je potrebno 44.000 radnih sati za rješavanje jednog predmeta i onda se pitamo zašto građani ne vjeruju hrvatskim institucijama, kazao je Pavliček i ocijenio takav rad institucija žalosnim.

Miroslav Škoro (Domovinski pokret) povodom današnjeg Dana Hrvatskog sabora ustvrdio je kako je danas Sabor marginaliziran, a od predsjednika države i bagateliziran, budući da nije došao na konstituirajuću sjednicu.

“Smiješna i sramna pozicija Sabora uzrokovana je političkim samoljubljem i egoizmom dviju vladajućih stranka jer im je puno lakše manipulirati s 15 ministara nego sa 150 zastupnika”, kazao je.

Zato u Sabor šalju poslušne kadrove bez političkog kredibiliteta i autonomije, nedostojne nasljednike naših znamenitih saborskih predaka iz prošlih stoljeća, što kod građana izaziva gađenje i odbojnost prema politici i demokraciji, dodao je Škoro.

Katarina Peović (Radnička fronta) osvrnula se na “aferu Janaf” i oslobađanje Ivice Todorića ustvrdivši da bi trebalo početi postavljati pitanja o sistemskoj korupciji.

”Vjeruje li više itko da bi se problem riješio tako da se riješimo Ivice Todorića, koji je zajedno s Miroslavom Petekom i Draganom Kovačevićem bio nagrađivani poduzetnik, ili tako da se riješimo Kovačevića, koji je bio zagovornik privatizacije mirovinskog sustava, ili da se riješimo Lovre Kuščevića, Milana Bandića itd”, upitala je Peović.

Na korupciju osvrnula se i Dalija Orešković (Klub SiP-a, Pametnog i GLAS-a) ocijenivši “radikalno pogrešnim” odgovore premijera Andreja Plenkovića na pitanja o “aferi Janaf”, osnivanju istražnog povjerenstva, borbi protiv korupcije, transparentnosti…

“Kada bi se popravilo sve što ne valja u borbi protiv korupcije, u pravosuđu, u radu sigurnosnog sustava, HDZ sasvim sigurno više nikada ne bi došao u priliku da dođe na vlast”, ustvrdila je Orešković.