Pavić o sezonskom radu: Aktivirati domaću radnu snagu

Kvote za zapošljavanje stranih radnika već sada su znatno veće nego prošle godine. Cilj je aktivirati domaću radnu snagu i to ćemo i činiti, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić. Dodao je kako je je to prvenstveno pokrenuto za sektor turizma.

Anketom je svaka osoba pozvana u Zavod za zapošljavanje i od 196.000 nezaposlenih – njih 22.000 je izrazilo želju da radi u sezoni.

Slično ćemo, najavio je ministar, raditi i s ostalim područjima u sezoni i nakon analize ćemo vidjeti gdje su potrebne dodatne kvote. Uskoro će uslijediti potpisivanje ugovora s BiH o sezonskim i izaslanim radnicima, a potom i s ostalim zemljama u okruženju, najavio je.

U situaciji kada imamo 196.000 nezaposlenih i 76.000 zaposlenih koji primaju minimalnu plaću nije bilo racionalno, pogotovo primjerice za pomoćne radnike u stočarstvu, planirati jako velike uvozne kvote za plaću koja nadmašuje prosječnu u RH, naglasio je Pavić.

Također je kazao kako je kampanja za suzbijanje rada na crno završetak projekta vrijednog milijun eura kojim je inspekcija rada ojačana kadrovski i opremom, a finalizira se jačanjem svjesnosti poslodavca i građana o potrebi sprječavanja neprijavljenog rada.

Uskoro će, dodao je – biti objavljen i natječaj od 6 milijuna kuna za socijalne partnere za praćenje kvalitete i uvjeta rada u turističkoj sezoni, budući da je najviše prigovora bilo na kvalitetu smještaja i prehrane.