Pauk: Županije mogu postati pokretač regionalnog razvoja

FaH

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko-kninski župan Goran Pauk u petak se zauzeo za spuštanje niza nadležnosti s državne na županijsku razinu, uvjeren da županije mogu u vrlo kratkom roku postati važan pokretač regionalnog razvoja ako se provede funkcionalna i fiskalna decentralizacija.

“Županije poznaju potrebe građana, a uspješnost su dokazale i do sada preuzimajući poslove izdavanja dokumenata za građenje i legalizacije, procjene vrijednosti nekretnina, poreza na promet motornih vozila i zaštite okoliša”, istaknuo je Pauk u uvodnom obraćanju na sastanku župana, gradonačelnika i načelnika s članovima Vlade u Šibeniku.

Županije imaju znanja i kapaciteta

Pauk je istaknuo da županije imaju znanja i kapaciteta za provođenje poslova iz nadležnosti državne uprave, zdravstva, školstva, socijale, raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i državnom imovinom, te poručio članovima Vlade da u tim poslovima uvijek mogu računati na partnerski odnos sa županijama.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim partnerskim odnosom s Plenkovićevom Vladom, što je velika promjena u odnosu na sve dosadašnje vlade.

Sastanak je bio posvećen boljoj komunikaciji i koordinaciji lokalne samouprave s državnim institucijama te njezino uključivanje u planiranje i programiranje europskih fondova za iduće programsko razdoblje.

Vezano uz budućnost kohezijske politike, Pauk je istaknuo kako po prvi put od ulaska u EU Hrvatska ima priliku utjecati na njezino kretanje, uzimajući u obzir novu financijsku perspektivu za razdoblje 2020.-2027.

“Kohezijska politika trebala bi biti prioritetna tema hrvatske politike”, rekao je te istaknuo kako županije žele da ih se uključi u proces pripreme i provedbe operativnih programa.

Želimo biti partneri u procesu programiranja za pametno korištenje EU sredstava na nacionalnoj razini, da interes županija bude zastupljen u definiranju prioriteta ulaganja, kako bi se izbjegle greške tijekom programiranja za razdoblje 2014.-2020., rekao je.

Pauk je predložio da zajednica županija postane servis i središnje koordinacijsko tijelo županija za podršku nacionalnim tijelima u procesu planiranja aktivnosti u okviru kohezijske politike EU nakon 2020.

U tu svrhu očekuje operativnu suradnju s ministarstvima, ali i predlaže imenovanje predstavnika Zajednice u tijela koja će biti nadležna za izradu operativnih programa i pregovaranja.

Šibenik želi slobodne prostore staviti u funkciju

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, govoreći o funkcioniranju toga grada i očekivanjima gradske uprave, kao tri temelja razvoja Šibenika izdvojio je turizam, gospodarstvo i visoko obrazovanje.

Šibenik, koji se nekada temeljio na teškoj i bazičnoj industriji i vojnim objektima u okruženju grada, danas je postao turistički brend s ogromnim slobodnim prostorom koji treba staviti u funkciju bez obzira na strukturu vlasništva, rekao je Burić.

Istaknuo je da Šibenik u ovom trenutku ima jednu od najboljih gospodarskih zona u Hrvatskoj, s 35 tvrtki i 1300 zaposlenih, postao je glavni proizvođač aluminija u državi, a cilj mu je razvoj visokoobrazovnog sustava i dobivanje statusa vlastitog sveučilišta s tri sveučilišna studija, s težištem na STEM studijima.

“Puno je prostora u vlasništvu države, nekadašnjih vojarni i tvornica, koje želimo staviti u funkciju, poput nekadašnjeg prostora Tvornice ferolegura, koja ima 28 hektara prostora uz samo more”, istaknuo je Burić pohvalivši suradnju s ministrima regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelom Žalac i državne imovine Goranom Marićem.