Partizani se probudili: Prozvali Jandrokovića za kršenje Ustava utemeljenog na antifašizmu

Ilustracija

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) poslao je u četvrtak otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću u ga proziva za falsificiranje povijesnih činjenica iz svibnja 1945. na Bleiburškom polju i zbog pokroviteljstva nad komemoracijom poraženim ustaškim snagama, čime se, tvrdi, krši Ustav utemeljen na antifašizmu.

Sabor i njegov predsjednik pokroviteljstvom nad komemoracijom u Bleiburgu pokazuju da ne poštuju Ustav koji je utemeljen na stečevinama antifašističke borbe, a ne na ustaškim načelima i zločinima, navodi SABA u otvorenom pismu Jandrokoviću.

Da imalo poštuju Ustav, ne bi komemorirali poraženim ustaškim snagama, pridonosili opravdavanju režima NDH te time nanosili štetu Hrvatskoj u Europi i svijetu, poručili su antifašisti.

Jandrokovića kao predsjednika Sabora prozivaju da “ne zna gotovo ništa o tome što se tijekom Drugoga svjetskog rata događalo u Europi i Hrvatskoj” pa izjavljuje da će se komemorirati ubijenoj djeci i ženama iako se, tvrde antifašisti, na Bleiburškom polju u svibnju 1945. nisu događala baš nikakva ubojstva, a ponajmanje žena i djece, nego su se ondje predale vojne snage NDH i nacističke Njemačke, četnici i drugi kolaboracionisti nacista. 

Civili su, kako tvrde iz SABA, odmah nakon predaje pušteni kućama. “Jugoslavenska armija nije ubijala žene i djecu, već je smaknula određeni broj ustaša, četnika, kao i civila, koji su ustašama služili tijekom cijeloga Drugog svjetskog rata”.

“To je bila i odmazda za sve one zločine počinjene od travnja 1941. do svibnja 1945. godine u Jasenovcu, Jadovnom, glinskoj crkvi, Logoru Danica, Đakovu, Vukovaru, po selima Korduna, Banije, Like, Slavonije, Bosne i Hercegovine. Slične odmazde provodile su sve oružane snage europskih država nakon Drugoga svjetskog rata, ali samo vlast HDZ komemorira i nariče nad poraženim nacističkim snagama kojima pripadaju i ustaše”, zaključuju iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista u otvorenom pismu Jandrokoviću.