Partizani ponovno izabrali Habulina za predsjednika SAB-a

Dosadašnji predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) Franjo Habulin ponovno je izabran za predsjednika te organizacije u četverogodišnjem mandatu, priopćili su u ponedjeljak iz SABA-e.

 Habulinov protukandidat na izbornoj skupštini u subotu bio je Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije.

 Za potpredsjednike Saveza izabrani su Joso Štulina, Edo Jerman, Dinko Tamarut, Anica Desnica, Vladimir Augustić i  Lazo Đokić.

 U raspravi  o ulozi antifašizma u Hrvatskoj članovi Izborne skupštine upozorili su da svjedoče sve većoj eskalaciji neofašističkih ispada skupina i pojedinaca, uključujući i neke stranke te poneke udruge nastale iz Domovinskog rata.

 “Negativna društvena klima više od dva i pol desetljeća usmjerena je na minimiziranje, pa čak i kriminaliziranje NOB-a. Antifašistički borci se nerijetko prikazuju kao zločinačka komunistička vojska, uz istodobno veličanje ustaša i domobrana, kao rodoljuba i istinskih boraca za Hrvatsku. Na toj osnovi gradi se i odnos prema spomen-obilježjima i njegovanju tradicija antifašizma”, upozoreno je u raspravi.