Parkirno mjesto u Hong Kongu prodano za gotovo milijun dolara

Hong Kongu nakon mjeseci nasilnih prosvjeda možda prijeti recesija, no to nije spriječilo jednog tamošnjeg poduzetnika da parkirno mjesto plati gotovo milijun dolara. 

Ogromna cifra koju je izdvojio Johnny Cheung Shun-yee pokazatelj je sve veće nejednakosti koja je doprinijela nezadovoljstvu onih koji gotovo pet mjeseci prosvjeduju u tom financijskom središtu, u kojem je jedna od pet osoba siromašna. 

Iznos od 970 tisuća dolara je više od 30 puta veći od prosječne godišnje plaće stanovnika Hong Konga i otprilike je jednak cijeni jednosobnog stana u londonskoj elitnoj četvrti Chelsea. 

Parkirno mjesto se nalazi kod petog najvišeg nebodera u Hong Kongu. Taj je neboder – The Center – već punio medijske stupce u listopadu 2017. kad je postao najskuplja uredska zgrada na svijetu – najbogatiji čovjek u Hong Kongu prodao ju je za više od 5 milijardi dolara. 

Parkirno mjesto je kupljeno za basnoslovnu svotu usprkos sve većoj zabrinutosti oko utjecaja prodemokratskih prosvjeda na tržište nekretnina u gradu. 

Cijene nekretnina nedavnih mjeseci padaju jer su građevinske tvrtke primorane nuditi niže cijene za nove projekte i smanjivati rente za urede. 

Gospodarstvo Hong Konga trebalo bi ove godine rasti samo do jedan posto BDP-a, što je najgora stopa od 2009. godine, kad je svijet pogodila recesija. 

„Velik dio vlasnika u Centru su u financijama ili drugim brzorastućim sektorima“, ističe Stanley Poon, direktor nekretninske tvrtke Centaline Commercial.

„Tim tajkunima to nije toliko značajna kupnja, ako ju usporedite s vrijednosti ureda koji posjeduju“, dodao je. 

Stanje tržišta nekretnina u toj autonomnoj regiji ranije je postalo političko pitanje jer su rastuće cijene primorale neke manje tvrtke da zbog visokih renti zatvore svoje urede, a dio stanovnika ne može si priuštiti kupovinu ili iznajmljivanje kvalitetnih domova. 

(Hina)