Pariz i Berlin smatraju da je stanje pravosuđa u Poljskoj “hitnije nego ikada”

Francuska i Njemačka su ocijenile u utorak da je stanje poljskog pravosuđa “hitnije nego ikada” nakon niza po njima spornih reformi koje je provela vlada u Varšavi, nefleksibilna na pozive Bruxellesa na umjerenost.

“Nadamo se da će Poljska konstruktivno djelovati i da neće poduzeti nepovratne mjere”, tražili su Pariz i Berlin u zajedničkoj izjavi pročitanoj tijekom sastanka ministara zemalja EU u Bruxellesu.

“Već smo pet puta razgovarali o stanju pravne države u Poljskoj od kada je Komisija pokrenula procedure  članka 7”, podsjetili su u vezi procedure koja bi teoretski mogla lišiti Varšavu prava na glasanje u sklopu EU.

“Dijalog nije omogućio bitan napredak”, istaknuli su u zajedničkom tekstu koji je pročitao njemački ministar europskih poslova Michael Roth u svoje i ime francuske kolegice Nathalie Loiseau.

“Od 3. srpnja i pokretanja novog režima odlaska u mirovinu sudaca Vrhovnog suda, stanje je hitnije nego ikada”, dodao je.

Pariz i Berlin su u utorak potvrdili podršku Europskoj komisiji, koja je u prosincu pokrenula protiv Poljske do tada neviđenu proceduru članka 7, često nazivanu institucionalnim “nuklearnim oružjem” protiv zemlje koja opasno ugrožava vrijednosti EU.

Francusko-njemačka deklaracija je pročitana nakon kritične bilanse koju je predstavio potpredsjednik Komisije Frans Timmermans o stajalištu Poljske u pogledu opetovanih preporuka europskog izvršnog tijela.

Deklaraciju su podržali Portugal, Danska i Nizozemska, naveo je jedan diplomatski izvor.

Komisija zamjera konzervativnim nacionalistima stranke Pravo i Pravda (PiS) na vlasti u Poljskoj da nizom reformi žele potčiniti pravosuđe.

Procedura članka 7, pokrenuta prvi puta protiv Poljske, sada je usmjerena i na Mađarsku Viktora Orbana.

Europski parlament glasao je u srijedu za sankcioniranje Mađarske zbog zanemarivanja standarda demokracije, građanskih prava i korupcije, u pokušaju pokretanja postupka kažnjavanja predviđenog člankom 7 Ugovora o EU-u. U ekstremnom slučaju, ovaj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši europske vrijednosti. (H)