Pariz i Berlin pripremaju se za doček Nove godine uz visoke mjere opreza

Pariz i Berlin pripremaju se za doček Nove godine uz visoke mjere opreza, koje uključuju velik broj policajaca, vatrogasaca i djelatnika hitnih službi te striktne sigurnosne provjere, javila je u ponedjeljak agencija dpa.

U francuskoj će prijestolnici na dočeku biti angažirano oko 12.000 policajaca, uz oko 6.000 vatrogasaca i djelatnika hitnih službi, kazao je Michel Delpuech, načelnik pariške policije.

Prema ministarstvu unutarnjih poslova, više od 147 tisuća policajaca raspoređeno je diljem zemlje. Uz terorizam, francuska će policija voditi računa i o “Žutim prslucima”, prosvjednicima koji su aktivni već neko vrijeme.

“Žuti prsluci” namjeravaju prosvjedovati na Staru godinu, a do podneva svoj je dolazak na društvenim mrežama najavilo oko 9.000 ljudi. Na Facebooku su napisali kako će riječ biti o “veselom i nenasilnom” prosvjedu.

Elizejske poljane, na kojima se očekuju stotine tisuća slavljenika, bit će pod posebnim nadzorom.

Svatko će prije ulaska na Elizejske poljane biti prekontroliran, a staklene boce i vatromet zabranjeni su. Vatrometom će se Nova godina obilježiti samo kod Slavoluka pobjede, dok je u ostatku Pariza pirotehnika zabranjena.

U Berlinu će prostor oko Brandenburških vrata uglavnom biti ograđen, a između 500 i 800 zaposlenika privatnih zaštitarskih kompanija bit će angažirano na održavanju reda. 

Također je angažirano gotovo 1.400 profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

Slavljenici će prethodno trebati proći kroz sigurnosnu kontrolu, a boce, oštri predmeti i velike torbe zabranjene su. Konzumiranje alkohola bit će dozvoljeno na štandovima. 

Bolnice se pripremaju za napornu noć jer se unatrag nekoliko godina povećava broj ozbiljnih ozljeda zadobivenih pri upotrebi pirotehnike. Čest je slučaj da se vatromet ispaljuje iz pivskih boca ili iz golih ruku.

U Njemačkoj je korištenje pirotehnike općenito dozvoljeno uoči Nove godine, a za privatne pojedince 31. prosinca i 1. siječnja.

(Hina)