Parazitske agencije za naplatu ovršuju umirovljenike unatoč mjerama

Kakva je sudbina ovršenih i ovršnog zakona u gospodarskoj krizi nastaloj zbog epidemije koronavirusne bolesti za HRT-a govorio je Danijel Galović, predsjednik udruge “Ovršni ustanak”.

Galović je izrazito skeptičan prema mjerama kako bi se u ovoj krizi pomoglo najugroženijim skupinama, odnosno blokiranima kojih je i prije ove korona krize bilo više od 250.000. 

– Treba napomenuti da ovo nije kraj, nego početak dugog i teškog razdoblja za sve ovršene i blokirane građane. Neka se nitko ne zavarava da će se nešto poboljšati. Mjere koje je donijela Vlada, moratorij od tri mjeseca na otplatu kredita, ovrhe i blokade je sam okap u moru. Tada će velika količina ovrha pasti odjednom na leđa građana, rekao je Galović.

Dodao je kako su tražili da se donese mjera moratorija na ovrhe na godinu dana.

– Tražili smo da se novac uplaćuje na naše zaštićene račune. Oni vrlo dobro znaju što rade, novac ide na naše glavne račune, a ne na naše zaštićene i tamo će se u jednom trenutku ponovno aktivirati. Javni bilježnici sada ne šalju ovrhe, ali ih uredno spremaju i u jednom trenutku će ih poslati, a hrvatski građani taj teret neće moći izdržati, rekao je Galović.

Kada su se mjere aktivirale, deblokirali su se računi u okvirima Fine, no agencije za naplatu potraživanja i dalje uzimaju dugovanja s računa. O agencijama kaže da se oni u mjerama Vlade nigdje ne spominju i da ne postupaju po mjerama te da su ponovno izvan zakona.

– HZMO nije obuhvaćen zakonom i ovrhe koje se provode nad umirovljenicima i dalje se provode nesmetano jer ne potpadaju pod Finu. Agencije za naplatu potraživanja i dalje blokiraju i uzimaju 25% plaće građanima. Puna su usta našoj Vladi i cjelokupnoj javnosti brige za starije epidemije koronavirusne bolesti, no događa se licemjerje prema tim istim skupinama ljudi. HZMO i dalje ovršuje umirovljenike, kao i poslodavci koji su sklopili ugovore s agencijama za naplatu potraživanja, rekao je Galović.

Još je jednom naglasio da su tražili moratorij na ovrhe od godinu dana.

– Mi smo ne svojom voljom zaustavljeni u našem radu, privređivanju zbog odluke Vlade uslijed javnozdravstvene situacije. Onda molim da se cijeni javnozdravstvena situacija kakva je i da se donesu prave mjere koje će nešto napraviti, rekao je.

Tvrdi da su lobiji prejaki i da su zato takvi ovršni zakoni, koji pašu agencijama za naplatu potraživanja i bankama.

Naveo je i primjere kako su Uskrsnice koje su uplaćene radnicima uredno skinute s računa zbog ovrhe telekoma jer one ne podliježu uplatama na zaštićeni račun. Rekao je da stižu ovrhe iz 2009. i 2010. godine, bilježnici ih niti ne pogledaju nego samo “lupaju” pečate. Također je rekao da su se neke ovrhe dogodile početkom mjeseca jer su se neki požurili s ovrhama prije Vladinih mjera.