Papin izaslanik: Prva ukazanja u Međugorju bit će priznata

Foto: Pixabay/Nacionalno

Nadbiskup varšavsko praški mons. Henryk Hoser, koji je u travnju boravio kao posebni papin izaslanik u Međugorju, izjavio je kako “sve ukazuje na to da će ukazanja u Međugorju biti priznata” i to “možda već do kraja ove godine”.

Hoser je to rekao u razgovoru za poljsku Katoličku informativnu agenciju (KAI) koji je bio u cijelosti posvećen fenomenu Međugorja i Hoserovom boravku tamo. Upitan za njegovo mišljenje o ukazanjima i može li njegovo izvješće o pastoralnoj situaciji u Međugorju imati utjecaj na njihovo priznanje Hoser je odgovorio da “ne izravno jer se izvješće bavilo nečim drugim”. Ali, odmah je i dodao: “Sve ukazuje na to da će ukazanja biti priznata, možda već ove godine. Ne zaboravimo da je Kongregacija za nauk vjere predala cijelu dokumentaciju Državnom tajništvu Svete Stolice koje sada radi na tome. Konkretno govoreći, moguće je priznanje prvih sedam ukazanja, onako kako je to predložila komisija kardinala Carmilla Ruinija. Teško da se može dogoditi drugačija odluka jer je nemoguće da bi šestoro vidioca lagalo 36 godina. To što govore je smisleno. Nema među njima ljudi koji imaju nekakvih psihičkih problema”, rekao je nadbiskup koji se tijekom boravka u Međugorju susreo i s nekima od njih.

Nadbiskup je nastavio: “Jak argument za autentičnost ukazanja jest i vjernost nauku Crkve. Budu li ukazanja priznata, bit će to veliki poticaj za razvoj Međugorja”. Na pitanje novinara što misli o argumentima protiv ukazanja po kojima su ona previše “osobna” te da Marija u njima “previše priča”, Hoser je odgovorio: “Sv. Faustina je svakodnevno razgovarala s Isusom i to niz godina. To ne bi trebao biti problem. Naravno, treba biti oprezan na svaki aspekt, kao i na mogućnost psiholoških problema kod vidioca. Ali, njih su detaljno pregledali specijalisti, psihijatri i psiholozi. Nema tamo nikakvih bolesti. To je bla zdrava mladež iz zdravih obitelji. Danas svi žive u brakovima koji su stabilni, niti jedno od njih nije prošlo kroz krizu vjere”, poručio je Poljak i opisao kako Jakov Čolo, najmlađi među vidiocima, danas organizira karitativne akcije u Međugorju pod imenom “Marijine ruke” i to zbog toga što mu je Majka Božja u ukazanju poručila kako vjernici moraju biti njezine ruke u odnosu prema siromašnima.