Papa želi da se zaustave “predatori” koji uništavaju Amazonu

Papa Franjo je u nedjelju na misi kojom je obilježen kraj sinode posvećene Amazoniji pozvao kršćane da prestanu biti “predatori” koji uništavaju Amazonu, kazavši i kako svijet mora prestati “ranjavati svoju braću i svoju sestru Zemlju”. 

“Pogreške iz prošlosti nisu nam bile dovoljne da prestanemo uništavati druge”, rekao je Papa u svojoj homiliji pred 184 biskupa i kardinala Amazonije i pred više desetaka misionara i predstavnika domorodačkih naroda.

Sve pogreške iz prošlosti “mogli smo vidjeti na izobličenom ‘licu’ Amazonije”, rekao je Sveti Otac na kraju trotjedne sinode čiji su sudionici u subotu izdali dokument u kojem su eksploatacija vrijednih šuma, pretjerana rudarska aktivnost i preintenzivna poljoprivredna aktivnost nazvani “ekološkim grijehom”. Istaknuto je da sve to pridonosi uništenju Amazone.

Papa je, izrazivši zabrinutost za autohtono stanovništvo i njihove običaje, osudio sve one koji druge smatraju “prezira vrijednima”, sve one koji “preziru njihovu tradiciju, nastoje izbrisati njihovu povijest, okupirati područja na kojima žive te uzurpiraju njihovo vlasništvo”.

Ta “navodna superiornost pretvara se u ugnjetavanje i iskorištavanje”, kazao je Papa, kritizirajući “sve one kršćane koji u nedjelju idu na misu”, ali misle samo na vlastite interese. Pozvao ih je da sebe “ne smatraju superiornima te da ne budu cinični i podrugljivi”.

Podsjetivši na poniznost amazonskih domorodaca kazao je da su “siromasi nebeski vratari”, da su upravo oni ti koji će svima nama otvoriti vrata vječnoga života…, to će biti upravo oni na koje u ovome životu nismo gledali kao na zaštitnike”, kazao je Papa. 

U Angelusu je Sveti Otac istaknuo da Evanđelje priziva “siromašne jer Bog sluša molitvu potlačenih”.

“Krik siromaha i krik njihove zemlje stiže iz Amazone, a nakon tri tjedna ne možemo se pretvarati da ga nismo čuli”, rekao je argentinski kardinal Jorge Bergoglio, prvi latinoamerički Papa.

Više kreativnosti u jačanju prisutnosti Katoličke Crkve u Amazoniji

Papa je u subotu istaknuo da treba više “kreativnosti” u jačanju nazočnosti Katoličke Crkve u Amazoniji, i primio je popis prijedloga biskupa među kojima su ređenje oženjenih muškaraca i đakona za svećenike u izvanrednim okolnostima te mogućnost primanja žena u đakonat.

“Razgovarali smo o novim službama (nove dužnosti za žene i muškarce), o potrebi da se pokaže kreativnost i vidi dokle se može ići s tim”, rekao je Papa, svjestan protivljenja tradicionalnih krugova ređenju oženjenih muškaraca i ređenju žena za đakonice.

“Još nismo svjesni uloge žene u Crkvi”, rekao je, dodajući da je čuo mnoge pozive misionara prije i tijekom sinode.

Na sinodi se raspravljalo o “pastoralnoj dimenziji” evangelizacije Crkve u devet amazonskih zemalja gdje se evangeličke crkve brzo šire.

Još jedan od prijedloga biskupa je uvođenje amazonskog obreda koji bi bio bliži mjesnim običajima. Papa je pozvao je da se “ne strahuje” od takve reforme, podsjećajući da postoje različiti obredi, primjerice obredi katoličkih Crkava Istoka.

Papa Franjo je usto izrazio žaljenje zbog “nedostatka apostolskog žara” nekih svećenika koji ne žele ići u Amazoniju. Papa razmišlja o slanju svećenika u diplomatskoj službi Svete Stolice na godinu dana biskupu u misijama umjesto u nuncijaturu.

Nakon analize završnog dokumenta za koji su u subotu glasala 184 “sinodska oca”, biskupi i kardinali sudionici sinode, Papa će pripremiti dokument s preporukama. “Postsinodska pobudnica nije obvezatna, ali Papina riječ može biti korisna i nadam se da ću je napisati do kraja godine, iako sve ovisi koliko ću vremena imati za razmišljanje”, našalio se.