Papa zamjera Crkvi u Čileu na oholosti i elitizmu

Papa Franjo
Hina

Papa Franjo je u utorak zamjerio predstavnicima Katoličke Crkve u Čileu da su preoholi i elitisti te ih pozvao da “sve promijene” kako bi odgovorili na odljev vjernika, u govoru u katedrali u Santiagu koji je javnost očekivala s velikim nestrpljenjem.

“Nismo superjunaci koji silaze s nebesa da bi se susreli s običnim ‘smrtnicima'”, istaknuo je, kritizirajući “elitističko” ponašanje.

Naprotiv, narod želi “pastire i posvećene osobe koji imaju sućuti, koji znaju pružiti ruku, koji se znaju zaustaviti pred osobom na zemlji”.

Sveti Otac koji je dugo bio svećenik na terenu, obilazeći siromašne četvrti u rodnom Buenos Airesu, redovito poziva da se iz Crkve izbaci “klerikalizacija” pod kojom podrazumijeva da se ne sluša vjernike i da se bude prekrut.

“Ranjena Crkva je kadra razumjeti rane današnjeg svijeta”, ocijenio je.

Pred biskupima s kojima se poslije našao u užem društvu, Papa je bio još oštriji u izjavama, pozivajući na mini revoluciju zbog odlaska vjernika iz Crkve.

“Laici nisu naši radnici ni namještenici. Oni ne trebaju kao ‘papige’ ponavljati ono što im kažemo”, istaknuo je Papa.

Treba “sve promijeniti kako bi navike, načini, raspored, jezik i sve crkvene strukture postali prikladan kanal za evangelizaciju Čilea a ne za samoočuvanje svećenika”, dodao je Papa rođen u Argentini.

Sveti Otac se u utorak sastao s “manjom skupinom žrtava spolnog zlostavljanja koje su počinili svećenici”, rekao je glasnogovornik Svete Stolice Greg Burke.

“Nitko drugi nije bio prisutan. Samo Papa i žrtve”, a susret je upriličen u apostolskoj nuncijaturi u Santiagu, dodao je.

“Tako su mogli govoriti Papi o svojoj patnji, a Papa ih je saslušao i molio za njih”, rekao je Burke.

Sveti Otac je prije toga u predsjedničkoj palači La Monedi rekao da osjeća “bol i sram” zbog nepopravljive štete koju su crkveni službenici nanijeli djeci”. (Hina)