Papa služio misu na Cvjetnicu uz mali broj vjernika i kardinala

AppleMark

Papa Franjo služio je u nedjelju misu u povodu Cvjetnice u gotovo praznoj bazilici svetog Petra u izvanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa drugu godinu zaredom te pozvao ljude da se približe siromašnima i onima koji pate.

Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, slavi se u Katoličkoj Crkvi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem u dane prije Pashe, ali i kao spomen njegove muke koja je uslijedila nakon toga.

U vremenu prije covida-19, na Cvjetnicu bi se na Trgu sv. Petra okupilo više desetaka tisuća ljudi s maslinovim grančicama i pomno isprepletenim palminim listovima.

No, danas je na nedjeljnoj misi sudjelovalo tek 120 vjernika koji su se pridružili Papi i kardinalima, njih oko 30, u sporednom krilu goleme bazilike.

Svi su nosili maske osim Pape i članova zbora.

Italija se nalazi usred još jednog ‘lockdowna’ koji bi trebao završiti na Uskrs. Vatikan, suvereni grad-država okružen Rimom, primjenjuje slične mjere.

Vatikan je, kao i prošle godine, uprizorio tradicionalnu misu na Cvjetnicu, ali u vrlo ograničenoj mjeri, s 84-godišnjim papom Franjom i kardinalima koji su pred oltar stupali noseći palmino lišće.

U homiliji koja se prenosila u cijelom svijetu, Papa je ohrabrivao ljude da ne dozvole da im vjera iz navike otupi, već da dopuste da ih Bog i dobrota iznova zadivljuju.

“S milošću začuđenosti shvaćamo da kada prigrlimo odbačene, kada se približimo onima koje život nije mazio, da volimo Isusa, onoga koji je u najmanjem od naše braće i sestara, u odbačenima i ostavljenima”, rekao je Papa.

Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod mu je mahao palminim i maslinovim grančicama prostirući svoje halje putem kojim se kretao jašući na magarcu. Cvjetnicom počinje i Veliki tjedan, spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt.

U Velikom Tjednu posebno se slavi Sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota. Početak je to intenzivnih priprema za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

U Svetom trodnevlju će također sudjelovati vrlo ograničen broj sudionika.

U Italiji je u posljednjih godinu dana od covida-19 umrlo 107.636 ljudi. U Europi, jedino je Velika Britanija ispred Italije po broju umrlih od bolesti uzrokovane novim koronavirusom.