Papa rekao da domorodački narodi u Amazoniji “nisu nikada bili toliko ugroženi”

Papa Franjo je u petak, u prigodi svog prvog posjeta Amazoniji, na jugoistoku Perua, upozorio pred više tisuća domorodaca iz nekoliko zemalja da “amazonski domorodački narodi nisu nikad bili toliko ugroženi”.

“Amazonski domorodački narodi najvjerojatnije nisu nikad bili toliko ugroženi kao danas”, ocijenio je Papa u svom govoru u gradu Puerto Maldonadu.

“Jako sam priželjkivao ovaj susret”, rekao je Sveti Otac nabrajajući imena dvadesetak amazonskih naroda zastupljenih u prepunoj dvorani.

Vađenje rudača, eksploatacija nafte, plina, drva i zlata, poljoprivredne monokulture – Papa je pobrojao sve gospodarske interese na tom području koje nazivaju zelenim plućima planeta.

“Moramo prekinuti s povijesnom paradigmom koja Amazoniju smatra neiscrpivom zalihom za zemlje ne vodeći računa o njihovu stanovništvu”, upozorio je Papa. Alternativa tomu je očuvanje “kulture, jezika, običaja, prava i duhovnosti domorodačkih naroda”.

“Obrana zemlje nema druge svrhe doli obrane života. Poznata nam je patnja koju neki među vama podnose zbog prolijevanja ugljikovodika koje ozbiljno ugrožava život vaših obitelji i onečišćuje vaš prirodni okoliš”, istaknuo je.

No od domorodačkih kultura ne treba načiniti “ideal prirodnog stanja, ni vrstu muzeja nekadašnjeg načina života”.

Naprotiv, ne smijemo se “uhvatiti u stupicu ideoloških kolonijalizama” koji pod krinkom napretka “rastaču kuturni identitet” i “uspostavljaju jednoumlje”.

“Škola i izobrazba domoradačkih naroda moraju biti glavna zadaća za državu” koja poštuje kulturnu baštinu.

Usto je pozvao Katoličku crkvu prisutnu u zabitnim dijelovima Amazonije da “i dalje promiče prostore međukulturne i dvojezične izobrazbe u školama, u pedagoškim ustanovama i na sveučilištima”. (Hina)