Papa reaktivirao povjerenstvo za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja

Hina

Papa Franjo je reaktivirao vijeće stručnjaka za zaštitu djece i istragu seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi zaduženo za prevenciju zlodjela i skrb za žrtve, priopćio je u subotu Vatikan.

Papa Franjo suočio se s kritikama jer je propustio obnoviti trogodišnji mandat Pontifikalnog povjerenstva za zaštitu maloljetnika koji je istekao u prosincu.

Povjerenstvo će nastaviti s radom pod potvrđenim vodstvom bostonskog nadbiskupa, kardinala Seana O’Malleya, i 16 članova, uključujući devet novoimenovanih, stoji u vatikanskom priopćenju.

Vijeće će nastaviti “pomagati lokalnim crkvama diljem svijeta u njihovim naporima da od zla zaštite svu djecu, mlade i ranjive odrasle”, dodaje se u priopćenju.

Tijekom prošlomjesečnog posjeta Čileu, Papa je razljutio žrtve seksualnog zlostavljanja od strane klera kada je kazao da nema “dokaza” protiv biskupa Juana Barrose koji je navodno znao za zlostavljane, ali ga nije prijavio. Papa se poslije ispričao i zatražio od glavnog vatikanskog istražitelja, nadbiskupa Charlesa Sciclune, da razmotri taj slučaj. (Hina)