Papa proglasio zakon o racionalizaciji vatikanske uprave

Vatikan je u četvrtak objavio zakon koji je proglasio Papa i koji će na snagu stupiti u lipnju a treba smanjiti i pojednostaviti upravu te državice.

Jorge Bergoglio koji je za papu izabran 2013., među ostalim i kako bi proveo niz institucijskih reforma, imenovao je lani povjerenstvo za ocjenu preustroja guvernata, upravnih služba koje su uređene zakonom donesenim 2002. u vrijeme Ivana Pavla II.

Ta se reforma vodi “načelom racionalizacije, uštede i jednostavnosti” a podložna je “kriterijima funkcionalnosti, transparentnosti, normativne koherentnosti i organizacijske fleksibilnosti”, piše u uvodu dokumenta.

Kako bi se pojednostavio ustroj, broj uprava je smanjen s devet na sedam, a središnjih ureda s pet na dva. Kako bi se zajamčila transparentnost, osnovano je tijelo za reviziju i za nadzor. Zadaća mu je ocijeniti poštuju li se važeći propisi, ali i koliko su službe učinkovite.

Služba za opće računovodstvo će podnositi izvješće i provjeravati valjanost i ispunjavanje ugovora. Svi će se veći ugovori odsad slati na pravnu analizu kako bi se što više ograničilo uzimanje nevatikanskih tvrtka.

Guvernat, zadužen za svakodnevno funkcioniranje Vatikanskog grada, područja od 44 hektara u srcu Rima, glavni je poslodavac Svete Stolice, s oko 2.000 od 4.500 suradnika te mikrodržave.

Neki su pripadnici duhovnog staleža, a mnogi su laici: vrtlari, tehničari, računovođe, pripadnici sigurnosnih snaga, vodiči u vatikanskim muzejima, zaposlenici vatikanske ljekarne i drugi. (h)