Papa priznao da su svećenici spolno zlostavljali redovnice

Hina

Papa Franjo je priznao u utorak da su svećenici i biskupi spolno zlostavljali redovnice, odgovarajući na pitanje novinarke u zrakoplovu kojim se vraćao s pohoda Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

“Bilo je svećenika i biskupa koji su to činili”, priznao je Papa koji sve dosad nije izravno govorio o tom problemu za koji je rekao da je još aktualan unutar Crkve.

Po njegovim riječima, ta je pojava prisutna “posvuda” a posebno u “nekim novim redovima i na nekim područjima”.

“Odavno radimo na tome. Neke smo svećenike privremeno udaljili s dužnosti zbog toga”, rekao je Sveti Otac ne navodeći imena ni zemlju o kojoj je riječ.

“Ne znam je li (kanonski) proces završen, ali smo raspustili nekoliko ženskih crkvenih redova koji su bili usko povezani s tom korupcijom”, dodao je, istaknuvši da Crkva ne može nijekati ono što se dogodilo.

“Moramo li činiti više? Da! Imamo li volje za to? Da!”, istaknuo je Papa.

Jorge Bergoglio je odao priznanje svom prethodniku Benediktu XVI. koji je imao “odvažnosti da raspusti jedan ženski red” u kojemu se “ustalio ropski odnos prema ženama, do te mjere da su svećenici i utemeljitelj iskorištavali žene kao seksualne robinje”.

Smjerao je na probleme u francuskom redu Kontemplativnih sestara svetog Ivana, rekao je nakon konferencije ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice.

Mislio je i na još jedan crkveni red odgovoran za “spolnu i gospodarsku korupciju” o kojoj je papa Benedikt XVI. htio provesti istragu. “Bio je to čovjek snažne osobnosti. Bio je dosljedan”, istaknuo je.

(Hina)