Papa pozvao na vjernost i osudio “izdajice” u vatikanskoj birokraciji

Ljudi koji služe u vatikanskoj birokraciji moraju biti odani papi i izbjegavati urote i “male klike”, istaknuo je papa Franjo u predbožićnom obraćanju u Rimskoj kuriji.

Franjo se suočava sa snažnim otporom svojim administrativnim i pastoralnim reformama, a prethodne godišnje govore koristio je za osuđivanje korupcije i zloupotreba unutar vatikanskih zidina.

Vatikanski dužnosnici moraju “nadići taj suludi i degenerirani mentalitet zavjera i malenih klika koji u stvari predstavlja, usprkos opravdanjima i dobrim namjerama, rak koji vodi do sebičnosti”, upozorio je Papa.

Službenici moraju biti “antene” koje “vjerno emitiraju volju pape i svojih nadređenih”, dodao je.

Osudio je “izdajice povjerenja koji su dopustili da ih korumpiraju ambicije i hvalisavost”.

“Kad ih se nježno izgura, oni se pogrešno proglašavaju žrtvama sustava, ‘neinformiranog pape’ i ‘stare garde’, umjesto da izriču ‘mea culpa'”, rekao je Franjo, referirajući se na latinsku molitvu ispovijedi.

Franjo je citirao i maksimu vatikanskog državnika Xaviera de Merodea iz 19. stoljeća: “Reformiranje Rima je poput čišćenja egipatske sfinge sa četkicom za zube”.

Njegove izjave mogle bi se odnositi na Libera Milonea, glavnog vatikanskog revizora koji je otpušten u lipnju i koji je kasnije tvrdio da je otpušten zbog “starih centara moći”.

One bi mogle biti i odgovor njemačkom kardinalu Gerhardu Ludwigu Muelleru koji je u srpnju izbačen iz Zbora za nauk vjere nakon što je kritizirao Franjin ublaženi stav o razvodima.  (Hina)