Papa pozvao 34 biskupa, razgovarali o pedofiliji u Crkvi

Papa Franjo u utorak se sastao s 34 čileanska biskupa u Vatikanu kako bi razgovarali o zaključcima istrage o svećeničkom zlostavljanju djece i skandalu koji je s tim u vezi pogodio Katoličku crkvu.

Prvoga dana trodnevnog susreta papa je “svakom biskupu predao tekst s temama za meditaciju”, priopćeno je iz Vatikana.

Mons. Fernando Ramos, pomoćni biskup Santiaga i glavni tajnik Čileanske biskupske konferencije, tom je prigodom na konferenciji za novinare izjavio kako čileanski biskupi osjećaju bol i sram.

“Bol – jer nažalost postoje žrtve koje su pretrpjele zlostavljanje i to nas duboko boli. Sram jer su se ta zlostavljanja dogodila u crkvenim sredinama, upravo tamo gdje takvih zloupotreba ne bi smjelo biti”, rekao je Ramos.

Prošloga tjedna iz Vatikana je priopćeno kako papa želi “detaljno ispitati uzroke i posljedice” zloupotrebe moći i seksualnog zlostavljanja” kao i “mehanizme koji su u nekim slučajevima doveli do prikrivanja i ozbiljnog zanemarivanja žrtava”.

Riječ je o skandalu koji je papu Franju doveo u nepovoljnu i neugodnu situaciju.

Naime, tijekom posjeta Čileu u siječnju ove godine, papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičenog da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime. Isticao je kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatražio od navodnih žrtava dokaze o krivnji.

Papa Franjo kasnije je priznao da je napravio “velike greške” u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.

Izvješće o istrazi sadrži 2300 stranica i obuhvaća svjedočanstva 64 osobe, a papa je pozvao biskupe u Vatikan kako bi razgovarali o zaključcima istrage.

Jedan od čileanskih biskupa Alejandro Goic izjavio je prije sastanka u Vatikanu kako će papu poslušati “s dubokom poniznošću”.

“Siguran sam da će nam ono što će nam reći puno pomoći”, dodao je biskup.