Papa Franjo u utorak se sastao s 34 čileanska biskupa u Vatikanu kako bi razgovarali o zaključcima istrage o svećeničkom zlostavljanju djece i skandalu koji je s tim u vezi pogodio Katoličku crkvu.

Prvoga dana trodnevnog susreta papa je “svakom biskupu predao tekst s temama za meditaciju”, priopćeno je iz Vatikana.

Mons. Fernando Ramos, pomoćni biskup Santiaga i glavni tajnik Čileanske biskupske konferencije, tom je prigodom na konferenciji za novinare izjavio kako čileanski biskupi osjećaju bol i sram.

“Bol – jer nažalost postoje žrtve koje su pretrpjele zlostavljanje i to nas duboko boli. Sram jer su se ta zlostavljanja dogodila u crkvenim sredinama, upravo tamo gdje takvih zloupotreba ne bi smjelo biti”, rekao je Ramos.

Prošloga tjedna iz Vatikana je priopćeno kako papa želi “detaljno ispitati uzroke i posljedice” zloupotrebe moći i seksualnog zlostavljanja” kao i “mehanizme koji su u nekim slučajevima doveli do prikrivanja i ozbiljnog zanemarivanja žrtava”.

Riječ je o skandalu koji je papu Franju doveo u nepovoljnu i neugodnu situaciju.

Naime, tijekom posjeta Čileu u siječnju ove godine, papa je snažno branio čileanskog biskupa Juana Barrosa, osumnjičenog da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime. Isticao je kako je uvjeren u njegovu nevinost i zatražio od navodnih žrtava dokaze o krivnji.

Papa Franjo kasnije je priznao da je napravio “velike greške” u procjeni situacije u Čileu, nakon što je pročitao zaključke istrage o seksualnom zlostavljanju koje je počinilo katoličko svećenstvo.

Izvješće o istrazi sadrži 2300 stranica i obuhvaća svjedočanstva 64 osobe, a papa je pozvao biskupe u Vatikan kako bi razgovarali o zaključcima istrage.

Jedan od čileanskih biskupa Alejandro Goic izjavio je prije sastanka u Vatikanu kako će papu poslušati “s dubokom poniznošću”.

“Siguran sam da će nam ono što će nam reći puno pomoći”, dodao je biskup.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here