Papa poručio da vjera traži poštivanje izbjeglica i imigranata

U Rimu, u bazilici svetog Petra polnoćku je tradicionalno predvodio papa Franjo. Papa je na svoj peti Božić u svojstvu čelnike zajednice 1,2 milijarde katolika u svijetu, u bazilici Svetog Petra predvodio misu za oko 10.000 ljudi dok su je još mnogi pratili s trga ispred crkve.

Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje. Toliko je koraka skriveno u koracima Josipa i Marije. Vidimo tragove cijelih obitelji primoranih otići na današnji dan, rekao je Papa u homiliji.

U mnogim je slučajevima odlazak ispunjen nadom, nadom u budućnost, no za mnoge druge taj odlazak može imati samo jedno ime: preživljavanje, dodao je.

Isus u svojem siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima, rekao je papa Franjo.

Papa je po tradiciji u crkvu Svetog Petra ušao nešto prije 21,30 sati držeći srebrni papinski štap s križem i predvodeći procesiju kardinala i drugih vodećih prelata. Prije mise je Papa podignuo pokrivač koji je prekrivao lik Isusa Krista, a 11 djece iz Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike položilo je cvijeće kod oltara.