Papa otputovao iz Japana gdje se založio za svijet bez nuklearnog oružja

Papa Franjo otputovao je u srijedu iz Japana gdje je u središte svog putovanja stavio odbacivanje atomskog oružja, te je potaknuo i pitanja o civilnoj uporabi nuklearne energije.

Središnji događaj u Japanu bili su posjeti puni emocija Nagasakiju i potom u Hiroshimi gdje se susreo s preživjelima iz ta dva grada bombardirana 1945.

Papa je nazvao “zločinom” korištenje atomske energije u vojne ciljeve, i odbacio vojnu doktrinu po kojoj posjedovanje nuklearne bombe odvraća druge od napada.

Bio je to prvi posjet Pape Japanu u 38 godina i tek drugi u povijesti, nakon Ivana Pavla II.

U utorak uoči odlaska uputio je drugu poruku, rekavši studentima koji su se okupili na sveučilištu Sophia – jednom od nekoliko katoličkih sveučilišta u Japanu – da je tehnologija bezvrijedna ako se ne koristi za izgradnju humanijeg i jednostavnijeg društva.

“Uz svu učinkovitost i red koji obilježavaju japansko društvo, osjetio sam i želju za nečim većim: duboku želju za stvaranjem humanijeg, osjećajnijeg i milosrdnijeg društva”, rekao je Franjo na posljednjem događaju uoči odlaska za Rim.

Znajući da su azijske kulture poznate po ljubavi za prirodu, zatražio je od njih i da se bore za Zemlju. 

Uz Nagasaki i Hiroshimu, Papa se susreo i s preživjelima iz katastrofe u Fukushimi 11. ožujka 2011. kada je moćni potres podigao golemi val koji je odnio više od 18500 ljudi i pogodio svom snagom nuklearnu elektranu te uzrokovao najveću nuklearnu katastrofu u povijesti nakon one u Černobilu 1986.

Imao je i dvije mise i susreo se s premijerom Shinzom Abeom i carom Naruhitom.

Odlaskom iz Japana Papa je završio turneju po Aziji.

(Hina)